Στη Βουλή η «εγκύκλιος Τσακλόγλου» – Ζητείται αναστολή για να γλιτώσουν οι συντάξεις χηρείας

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και η οποία, αν εφαρμοστεί, θα προκαλέσει περικοπές στις συντάξεις χηρείας και στις αναπηρικές, παίρνει τον… δρόμο της Βουλής. Σχετική ερώτηση υπέβαλλαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μειώσεις που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικά ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών.

Η σχετική ερώτηση αποτέλεσε πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής στο ΙΚΑ το 2016. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, με τη νέα εγκύκλιο μεταστρέφεται η ερμηνεία του «νόμου Κατρούγκαλου» με συνέπεια να ζητείται από την 1.1.22 και μετά, να καταβάλλεται μόνο μία εθνική σύνταξη, για τις περιπτώσεις των «διπλών» συντάξεων. Το μέτρο αυτό επιβαρύνει χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρικές, αφού χάνεται ένα μέρος τους και ειδικότερα η εθνική σύνταξη.

Όπως επισημαίνεται  χαρακτηριστικά «οι θανόντες σύζυγοι κατέβαλλαν και αυτοί εισφορές, κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου και η αποστέρηση από τους δικαιούχους, του ποσού της Εθνικής Σύνταξης, θα οδηγήσει μοιραία σε χαμηλές συντάξεις, αναντίστοιχες των εισφορών που απέδωσαν οι θανόντες». Γι’ αυτό και οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούν τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αν προτίθεται να ανακαλέσει την επίμαχη «εγκύκλιο Τσακλόγλου», ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις εν λόγω ειδικές καταβολές συντάξεων. Επίσης, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,  ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους συνταξιούχους, την ώρα που την χώρα την χτυπάει ένα σφοδρό «κύμα» ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.