Στις 120 δόσεις και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθμίσει την οφειλή τους

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα ενταχθούν και οι συνταξιούχοι που ξεχρεώνουν παλαιότερες οφειλές, με παρακράτηση από τη σύνταξή τους. Έως τώρα, η παρακράτηση αυτή γίνεται σε 40 δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος. Με την καινούργια νομοθεσία θα μπορούν και αυτοί οι συνταξιούχοι να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή.

Του Χάρη Δημητρίου

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης να ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα. Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προετοιμάζονται πυρετωδώς για να… υποδεχτούν τον τεράστιο όγκο αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν, ειδικά τις πρώτες ημέρες, από χιλιάδες οφειλέτες. Άλλωστε ήδη τα μηνύματα προς το Κέντρο είναι εξόχως θετικά για την υποδοχή που αναμένεται να τύχει η νέα ρύθμιση από τους οφειλέτες.

Πάντως, το ΚΕΑΟ αμέσως μετά τις εκλογές, πρόκειται να συνεχίσει, ακόμα και να εντείνει, την αποστολή ειδοποιητηρίων που θα σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ανά περίπτωση. Στόχος είναι αφενός να ενημερωθούν έγκαιρα οι οφειλέτες, αφετέρου να υπάρξει ένας «μοχλός πίεσης», ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση που θα παραμείνει ενεργή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι λόγω εκλογών όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, ένα μήνα πριν από την προσέλευση στις κάλπες, το ΚΕΑΟ σταμάτησε την αποστολή ειδοποιητηρίων. Κάτι όμως που θα αλλάξει από τις 27 Μαΐου και μετά…

Ειδικά για τους συνταξιούχους, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Τάσος Πετρόπουλος χτες στη Βουλή, η προσθήκη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων «σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτές που έχουν ρυθμιστεί, προβλέπουμε με νομοθετική διάταξη, ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί μπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν κάποιος συνταξιούχος όφειλε από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στη διάρκεια του εργασιακού του βίου, κεφάλαιο και προσαυξήσεις ύψους 20.000 ευρώ, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και να συμψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις. Στην περίπτωση όμως που η σύνταξή του ανερχόταν στα 500 ευρώ, στο τέλος δεν θα του έμενε για 40 μήνες τίποτα στο χέρι. Με την νέα ρύθμιση θα απλώσει την αποπληρωμή του υπολειπόμενου χρέους σε βάθος 10ετίας, σε έως 120 δόσεις και θα λαμβάνει έτσι υψηλότερη σύνταξη.