ΕΦΚΑ: Στους πέντε μήνες η ασφαλιστική κάλυψη όσων κάνουν επίσχεση εργασίας

Στους πέντε μήνες από έναν που είναι σήμερα επεκτείνεται η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, αποδέχτηκε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), οπότε και αναμένεται να επεκταθεί το χρονικό διάστημα της ασφαλιστικής κάλυψης όσων κάνουν επίσχεση εργασίας από τον ένα μήνα που είναι σήμερα στους πέντε.

Επιπλέον, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αποκτά το δικαίωμα να ελέγχει το κύρος της επίσχεσης, χωρίς να απαιτείται τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού πρέπει να δέχονται αυτόματα το νέο, αυξημένο χρονικό διάστημα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Είναι προφανές ότι αν ο εργαζόμενος έχει δικαστική απόφαση που του δίνει το δικαίωμα να έχει νόμιμο χρόνο επίσχεσης εργασίας μεγαλύτερο των πέντε μηνών, ότι ακολουθείται η συγκεκριμένη απόφαση.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ στηρίχθηκε σε ανάλογη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλίας το 2003. Στην γνωμοδότηση ξεκαθαρίζεται ότι τα όργανα του ΕΦΚΑ οφείλουν για το 5άμηνο να βεβαιώνουν χωρίς προσκόμματα τον χρόνο ασφάλισης με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς που αντιστοιχεί στην ειδικότητα του εκάστοτε εργαζόμενου.

Για όσους έχουν βαριά και ανθυγιεινά, ο χρόνος της επίσχεσης μετράει ως χρόνος με ασφάλιση σε βαριά και ανθυγιεινά.