Στο μικροσκόπιο της τρόικας η πορεία του ΕΦΚΑ και οι δικαστικές αποφάσεις

Τα έσοδα του ΕΦΚΑ και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπερ–ταμείου κύριας ασφάλισης, καθώς, επίσης, και ο τρόπος και ο χρόνος αποπληρωμής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, θα τεθούν σήμερα στη συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Του Χάρη Δημητρίου

Πρόκειται για μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα εν μέσω της 24αωρης απεργίας που πραγματοποιούν Σωματεία σε όλη τη χώρα, τα οποία αντιδρούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στις αντεργατικές διατάξεις που περιέχει. Πραγματοποιείται, όμως, και τη στιγμή που επίκειται η οριστική απόφαση για τα αναδρομικά των χιλιάδων συνταξιούχων, όπως επίσης και για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Απόφαση που θα καθορίσει το πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αν χρειαστεί…

Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά, αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους των διατάξεων που αφορούν εργατικά θέματα και έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, θα γίνεται αναφορά στα μέτρα κατά της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, όπως είναι η αύξηση κατά 12% του κόστους για τις υπερωρίες όσων εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης, αλλά και η αλλαγή στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, που στοχεύει να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους εργοδότες για να την εφαρμόσουν. Παράλληλα, θα τονίζεται η επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Για τα ζητήματα Πρόνοιας, η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής φακέλων και πιστοποίησης της αναπηρίας, που μάλλον θα μετατεθεί για το 2020, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η καθολική χρήση του μέτρου.