Συνάντηση πρωθυπουργού Συνταξιουχικών Οργανώσεων: Προς κατάργηση οι ηλικιακοί περιορισμοί για τις συντάξεις χηρείας – Αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%…

Δ. Κουμπούρης: διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρεθεί!

Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων όλης της χώρας έθεσε η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ/ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ), στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν όσα τους έχουν αφαιρεθεί από την αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας που τις εκμηδενίζει. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών (αναδρομικά) με πολιτική απόφαση, που θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σε δηλώσεις που έκανε εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι δυνατό, οργανωμένο, στεκόμαστε όρθιοι επειδή αγωνιζόμαστε. Ο,τι θετικό πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας, όπως η μη εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τις συντάξεις και άλλα».

Ενημερώνοντας για τις απαντήσεις που δόθηκαν στα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Δ. Κουμπούρης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, με την οποία θα καταργούνται τα ηλικιακά όρια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και θα επαναφέρεται ο υπολογισμός της σύνταξης χηρείας στο 70% της σύνταξης του θανόντα (αντί του 50% που προβλέπει ο νόμος – λαιμητόμος).

Αναφορικά με το πάγιο αίτημα του συνταξιουχικού κινήματος για τους 80.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ωστόσο δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την οποία οι εν λόγω δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, με παρακράτηση ενός ποσού για τις οφειλές τους.

Σε σχέση με τη διεκδίκηση των συνταξιούχων για άμεση επαναφορά του δώρου Πάσχα στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον μετά τις εκλογές, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση μελετά κινήσεις που ενδέχεται να γίνουν από το 2020. Τη στιγμή που η ανέξοδη αυτή αναφορά αποτελεί από μόνη της ένα προεκλογικό εργαλείο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει κάποιο επίδομα πριν τον Μάη, για να μην κατηγορηθεί για προεκλογικές παροχές…

Με αντίστοιχο αόριστο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός και στο αίτημα να μην εφαρμοστεί η νέα περικοπή στο αφορολόγητο που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να το εφαρμόσει, χωρίς ωστόσο να ψηφίζει άμεσα την κατάργηση του σχετικού μέτρου.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, απέρριψε το αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων για καταβολή όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, με πολιτική απόφαση, επικαλούμενος για ακόμα μια φορά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αναφέροντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «στοίχιζε» πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, παρέπεμψε και αυτή αόριστα σε κινήσεις στο μέλλον, με βάση τον εκάστοτε «δημοσιονομικό χώρο»… Όπως δήλωσε, ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα των συνταξιούχων, που αφορά τη διευθέτηση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε 120 δόσεις καθώς και το θέμα των συντάξεων χηρείας. Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός, θα διευθετηθεί άμεσα το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2018 και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, επανέλαβε πως θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς «για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί»…

Η ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook της Έφης Αχτσιόγλου

Εξάλλου, η υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook τις παρακάτω δηλώσεις:

«Το 2015 παραλάβαμε το ασφαλιστικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ μετά από δώδεκα διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400.000 απλήρωτες συντάξεις.

Σήμερα έχουμε ουσιωδώς αντιστρέψει την εικόνα αυτή: ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, έχουμε μειώσει τις συντάξεις σε εκκρεμότητα κατά 70% και το σύστημα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, βάλαμε οριστικό τέλος στον κύκλο των περικοπών πάρα τις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών και όχι μόνο αυτό αλλά από 1.1.2019 προχωρήσαμε σε αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Αυξήσεις που θα συνεχιστούν για τα επόμενα 4 χρόνια.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, οι συνταξιουχικές οργανώσεις αναγνώρισαν την πολύ μεγάλη σημασία της οριστικής ακύρωσης των περικοπών των συντάξεων για το 2019.

Στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, ο Πρωθυπουργός συζήτησε αναλυτικά για τις πραγματικές δυνατότητες ικανοποίησης αυτών και κατέστησε σαφές ότι άμεσα θα προωθήσουμε ρύθμιση με την οποία:

α) καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας, 
β) αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70%.

Τέλος, άμεσα θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να λάβουν την σύνταξή τους κανονικά.

Για την κυβέρνησή μας είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούμε, θα τον αξιοποιούμε για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αποδεικνύουμε διαρκώς».