«Συναγερμός» στον ΕΦΚΑ για τις αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Προβληματισμό στην ηγεσία του ΕΦΚΑ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που καταγράφεται από την αρχή του έτους. Στον τομέα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους στο Δημόσιο έχει υπερκαλυφθεί, ήδη από τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των αιτήσεων του 2018. Αλλά, ακόμα και αν προστεθούν όλες οι αιτήσεις, η τάση είναι ξεκάθαρα αυξητική.

Του Χάρη Δημητρίου

Ας δούμε πιο αναλυτικά, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ:

  • Στο Δημόσιο, έχουν υποβληθεί στο εννεάμηνο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου, 9.610 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το 2018, στο σύνολο της χρονιάς, είχαν υποβληθεί 7.759 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη καλυφθεί ο περσινός όγκος αιτήσεων, ενώ απομένουν ακόμα δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η χρονιά. Με δεδομένο ότι παραδοσιακά, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων αυξάνεται, όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του έτους, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν την εκτίμηση ότι μπορεί να υπερβούν τις 14.000, για όλη τη φετινή χρονιά.
  • Συνολικά στον ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί στο εννεάμηνο 123.102 αιτήσεις. Πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν υποβληθεί 122.120 αιτήσεις, άρα υπάρχει μια οριακή άνοδος. Σε σχέση, όμως, με την ίδια περίοδο του 2017, όταν είχαν υποβληθεί 111.257 αιτήσεις, διαπιστώνεται ότι η τάση είναι διαρκώς ανοδική. Το γεγονός αυτό εάν συνεχιστεί, θα επιβεβαιώσει όλους εκείνους τους ειδικούς στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που επισήμαιναν ήδη από το 2015 ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν τότε θα επιδράσουν αρνητικά, μία πενταετία αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ελέω τρίτου μνημονίου, αυξήθηκαν απότομα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν και να χάσουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για να βγουν στη σύνταξη. Τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, φαίνεται ότι συμπληρώνουν και τα νέα, αυξημένα ηλικιακά όρια και άρα, φτάνει η στιγμή της αποχώρησής τους από την εργασία. Το ζήτημα αυτό όμως θα προκαλέσει αναπόφευκτη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εύκολο να αποφευχθούν τα ελλείμματα, για την επόμενη χρονιά…