Συνεχίζεται το αλαλούμ με την περικοπή των συντάξεων – Οι συνταξιούχοι ψάχνουν… κύκλους για να πιστέψουν!

Και το αλαλούμ με την περικοπή των συντάξεων το 2019 καλά κρατεί… Άλλοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πριν από λίγο με ενημερωτικό τους σημείωμα -συμπληρώνοντας ή ανασκευάζοντας εν μέρει δηλώσεις άλλων… κύκλων του ίδιου υπουργείου, που μίλησαν νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους- λένε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους δανειστές στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες, στο ίδιο σημείωμα λένε -συμπληρώνοντας ή ανασκευάζοντας εν μέρει δηλώσεις των άλλων (μεσημεριανών) κύκλων του ίδιου υπουργείου- ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων.

Το πλήρες σημείωμα των… κύκλων του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις του Οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

• επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

• συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

• συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

• η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».

Δείτε εδώ… διεξοδικά όλο το σημερινό αλαλούμ με το θέμα της περικοπής των συντάξεων