Συντάξεις: Έφτασε η ώρα για τα εκκαθαριστικά – Λάθη θα περιέχουν περίπου 380.000 σημειώματα!

Ξεκινάει από σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Συνταξιούχων, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τους συνταξιούχους όλης της χώρας. Πρόκειται για τη νέα μορφή των εκκαθαριστικών, που για πρώτη φορά αναρτάται φέτος, καθώς θα περιλαμβάνει και τις «περικοπές» της προσωπικής διαφοράς.

Του Χάρη Δημητρίου

Ουσιαστικά, στα εκκαθαριστικά θα φαίνεται το ακριβές ποσό που λαμβάνει ήδη ο συνταξιούχος, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16). Έτσι, θα μπορεί με ακρίβεια ο συνταξιούχος να ξέρει τι παίρνει κάθε μήνα, αλλά και τι κινδυνεύει να χάσει, αν εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο μέλλον, το συγκεκριμένο μέτρο…

Η κυβέρνηση δια στόματος Νότη Μηταράκη, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβούνται το παραμικρό από την προσωπική διαφορά. Όμως όπως και να ‘χει, οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι υπάρχει διαφορά που φτάνει τα 250, ή ακόμα και τα 350 ευρώ, σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

Βέβαια, θα υπάρξουν και περίπου 620.000 συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν μικρές αυξήσεις στη σύνταξή τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Θα υπάρξουν, όμως, και άλλοι που δεν θα καταλαβαίνουν, τι εννοούν τα εκκαθαριστικά που θα τους αφορούν.

Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι έχουν γίνει λάθη στη διαδικασία. Λάθη που αφορούν σχεδόν το 20%, από τα 1,9 εκατ. συνταξιούχων, οι οποίοι θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα. Όμως επέλεξαν να προχωρήσουν σε συνολική ανάρτηση και όπου διαπιστωθεί λάθος, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα λάβουν σχετικές ειδοποιήσεις, οι συνταξιούχοι πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, όπως και οι συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).