Συντάξεις χηρείας: Νέα συγκέντρωση αξιοπρέπειας την Παρασκευή από το Σύλλογο ΑΞΙΑ

Η κατάφωρη αδικία με τις συντάξεις χηρείας και το πολυεπίπεδο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι, ξαναβγάζουν στους δρόμους τις/τους χήρες/ους, καλώντας το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του και να ενώσει τη φωνή του για την επίλυση ενός δίκαιου αιτήματος.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ψήφιση του άρθρου 12 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ (Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη), διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη επί του θέματος των συντάξεων χηρείας, πραγματοποιεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, «στη συγκέντρωση προσκαλούνται – παρακαλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη του Συλλόγου ΑΞΙΑ, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι φορείς Εργαζομένων και Συνταξιούχων που συμπαρίστανται, στηρίζουν και υποστηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου. Οι φορείς Εργαζομένων και Συνταξιούχων παρακαλούνται να ενημερώσουν και τα μέλη τους ώστε να συμμετάσχουν στην εν λόγω κινητοποίηση».

«Εκτός των βασικών αιτημάτων μας για άρση ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης Σύνταξης Χηρείας, επαναφορά ποσοστού στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο εκλιπών και μείωσης σε 3 των απαιτούμενων ετών εγγάμου βίου, διεκδικούμε:

  • Να μην θεωρούνται οι μεταβιβάσεις ήδη θανόντων συνταξιούχων ως νέες συντάξεις, ώστε ο επαναϋπολογισμός να γίνει όπως όλων των συνταξιούχων από 1.1.2019.
  • Να τηρηθούν οι υποσχέσεις για: 1) Επίσπευση έκδοσης οριστικών συντάξεων θανόντων συνταξιούχων. 2) Άμεση έκδοση αλλά και εφαρμογή του λογισμικού εκδόσεως συντάξεων για θανόντες εργαζόμενους. 3) Διευθέτηση χρεών προς ταμεία και εφορία πέραν των 12 δόσεων.
  • Τέλος, να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν άμεσα τα με λάθος τρόπο παρακρατηθέντα ποσά για περίθαλψη σε δικαιούμενους σύνταξης θανάτου και να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», καταλήγει η ανακοίνωση-πρόσκληση του Συλλόγου ΑΞΙΑ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα δίκαια αιτήματα των μελών του συλλόγου ΑΞ.Ι.Α., όπως αναδείχτηκαν σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο asfalistiko.gr