Συντάξεις χηρείας: Νέες κινητοποιήσεις διαρκείας – «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα ψέμματα» (video)

Με συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ «εγκαινίασαν» νέες κινητοποιήσεις διαρκείας, αντιδρώντας στην τεράστια αδικία που έχει επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας.

Έχοντας ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια έναν αγώνα αξιοπρέπειας, δίνουν από τη μια τη μάχη για την επιβίωση και από την άλλη αντιπαλεύουν το κατάφωρα άδικο πλαίσιο που επεβλήθη από το νόμο Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας.

Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο, αν τα δεδομένα δεν αλλάξουν, θα έχουμε την πρώτη κατάργηση συνταξιοδοτικής παροχής στην Ελλάδα, αφού θα κοπούν οι συντάξεις χηρείας σε όσες χήρες/ους δεν είχαν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους κατά το θάνατο του συζύγου τους. Θυμίζουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι αν ο δικαιούχος τη σύνταξη χηρείας μετά τη συμπλήρωση τριετίας από την παροχή της δεν συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του τότε η σύνταξη καταργείται οριστικά.

Από τις πλέον άδικες προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι και ότι ο δικαιούχος τη σύνταξη χηρείας εισπράττει το 50% της σύνταξης του θανόντος από 70% που ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου.

Τα μέλη του Συλλόγου ΑΞΙΑ κατά τη σημερινή κινητοποίηση εξέφρασαν την αποφασιστικότητά του για καθημερινές συγκεντρώσεις στις 9 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας μέχρι την τελική δικαίωση, ενώ σημείωσαν ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και διαδηλωτές από την επαρχία που θα φτάσουν με πούλμαν από άλλες πόλεις.

«Αγωνιζόμαστε για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες για πρώτη φορά καταργούνται», τόνισε μιλώντας στα asfalistiko.gr η Λαμπρινή Σαμαρά, πρόεδρος του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ. «Πριν δυο χρόνια ξεκινήσαμε τον αγώνα μας και ζητούσαμε κατάργηση του ηλικιακού ορίου, επαναφορά του ποσοστού στο 70%, χωρίς επανυπολογισμό, καθώς εμείς υπεστήκαμε τον επανυπολογισμό από το 2016, ενώ ζητάμε και τα έτη γάμου να επανέλθουν στα τρία από τα πέντε που ισχύουν σήμερα. Αυτά ζητάμε εδώ και δυο χρόνια. Ζητάμε τα ίδια, καθώς εδώ και δυο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δεκαοχτώ είναι τα αιτήματα που καταθέτουμε κάθε φορά που κάνουμε συνάντηση με την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Πετρόπουλο και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν μπορούμε άλλα ψέμματα».

Αναφερόμενη στην περίφημη τριετία και το ηλικιακό όρι των 55 ετών, η κ. Σαμαρά σημείωσε ότι «ξεκινά το Μάιο, οπότε και καταργούνται οι συντάξεις χηρείας για όσες έμειναν χήρες όταν ήταν κάτω από 52 χρονών. Η συντάξεις αυτές καταργούνται, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν πώς αυτοί οι άνθρωποι θα ζήσουν σ’ αυτή την ηλικία. Να τονίσω, δε, ότι όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει δεν παίρνει και τα χρέη μαζί. Ούτε τα δάνεια, ούτε τα ενοίκια. Αυτά τα κληρονομούμαι, αλλά δεν κληρονομούμαι τη σύνταξη».

«Μας έχουν κάνει πρόταση», είπε η κ. Σαμαρά, «για αναστολή του ηλικιακού, όχι κατάργηση, με ρήτρα μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, κάτι που μας βάζει σε διαρκή ομηρεία. Εμείς ζητάμε κατάργηση. Αλλά εκτός από αυτό, για το ποσοστό της σύνταξης δεν λένε κουβέντα. Οι συντάξεις χηρείας που βγαίνουν είναι 360 ευρώ. Πώς εμείς μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στο νόμο; Θα βρεθούμε άστεγες, θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας…».

«Οι εισφορές των ανθρώπων που χάσαμε έχουν πληρωθεί, έχουν βγει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μιλάμε για εισφορές 30 χρόνων. Πού πάνε αυτά τα λεφτά, πού είναι το κράτος πρόνοιας;», αναρωτιέται η κ. Σαμαρά.

Και καταλήγει: «Θα έχουμε κάθε μέρα κινητοποιήσεις μέχρι να φτάσει το θέμα μας στη Βουλή για νομοθέτηση. Αν δεν φτάσει στη Βουλή δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα ψέμματα. Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε τους ανθρώπους μας και θα δεχόμαστε όλη αυτή την ταλαιπωρία για τα αυτονόητα; Ξεκινάμε σήμερα και θα συνεχίσουμε για όσο πάει…».