Συντάξεις χηρείας: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αλλαγές – Πότε θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά

φωτό αρχείου -Πηγή: asfalistiko.gr

Σε 45.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν. Πρόκειται για όλους όσοι πήραν τη συγκεκριμένη παροχή μετά τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Του Χάρη Δημητρίου

Μόνο το γεγονός ότι με βάση την πρόσφατη νομοθεσία το ποσοστό αναπλήρωσης γι’ αυτές τις συντάξεις επανέρχεται στο 70% από 50% που είχε υποχωρήσει προ τριετίας με το νόμο Κατρούγκαλου, μεταφράζεται σε αύξηση κατά 40% που θα αποτυπωθεί άμεσα. Η αύξηση αυτή θα είναι ακόμα υψηλότερη από το γεγονός της ότι η νέα σύνταξη χηρείας που θα προκύψει θα είναι υπολογισμένη στη βάση της παλιάς, αρχικής σύνταξης και όχι εκείνης που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου…

Η ισχύς του νέου νόμου είναι από τις 17 Μαΐου του τρέχοντος έτους, όταν, δηλαδή, έγινε και η απαραίτητη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά από το Μάιο και μετά, όποτε και αν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού του νέου ύψους των συντάξεων.

Η ταχύτητα με την οποία θα τελειώσει και αυτός ο επανυπολογισμός εξαρτάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, που έχουν επιληφθεί της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν οι νέες, υψηλότερες συντάξεις να καταβάλλονται ή με τις συντάξεις Ιουλίου, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου, ή με τις συντάξεις Αυγούστου, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου. Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας θα προτιμούσε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προλάβει τις προθεσμίες εντός του τρέχοντος μήνα, μιας και επίκεινται εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Ειδική προσοχή πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όσους είχαν δικαιωθεί σύνταξης χηρείας πριν από την ημερομηνία «ορόσημο» της έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016. Σε αυτές τις περιπτώσεις που λόγω εφαρμογής της «προσωπικής διαφοράς» η νέα σύνταξη θα ήταν πετσοκομμένη, η αύξηση που θα προκύψει θα είναι διπλή: Τόσο από την αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης, όσο και από τον υπολογισμό της νέας σύνταξης, σε σχέση με την παλιά, χωρίς να παρεμβαίνει η προσωπική διαφορά. Ουσιαστικά, καταργείται το «ψαλίδι» που επρόκειτο να προκύψει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης.