Συντάξεις χηρείας: Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» με μελλοντικές περικοπές έως και 268 ευρώ

Περικοπές στις συντάξεις χηρείας, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα, «κρύβει» η εγκύκλιος που εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, παραμονές Πρωτοχρονιάς!

Εφεξής, η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες, από μία συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, θα καταβάλλεται για την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης. Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, θα καλύπτεται από το ποσό που λαμβάνει ως σύνταξη, ο ίδιος ο δικαιούχος. Αντίστοιχα, μετά το πέρας της τριετίας, για σύνταξη χηρείας θα χορηγείται το 35% μόνο από το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Πρόκειται για μια παρέμβαση στο νόμο Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που θα λαμβάνουν όσοι παίρνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι διατηρείται ως βάση το ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή η εθνική σύνταξη με 15 έτη υπηρεσίας. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους 600 ευρώ (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 288 ευρώ + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 312 ευρώ). Ο ασφαλισμένος σύζυγος πεθαίνει το 2020 και δικαιούτο σύνταξης ύψους 900 ευρώ (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 384 ευρώ + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 516 ευρώ).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και η σύνταξη λόγω θανάτου που θα λάβει αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών (50% x 900 ευρώ = 450 ευρώ και αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 192 ευρώ + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 258 ευρώ).

Σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου: 1.050 ευρώ (Ε.Σ. 288+192 και Α.Σ. 312+258).

Μετά την αλλαγή από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η γυναίκα θα λάβει εθνική σύνταξη 96 ευρώ λιγότερα το μήνα, δηλαδή θα λάβει 954 ευρώ, αντί για 1.050 ευρώ συνολικά.

Ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ούτε στον μεταγενέστερο «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), η εγκύκλιος διαχωρίζει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, επισημαίνοντας ότι δικαιούχος με δύο ή και περισσότερες συντάξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνει από κάθε πηγή, ξεχωριστή εθνική σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτό, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως τις 13 Μαϊου 2016 το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την επιπλέον εθνική σύνταξη θεωρείται προσωπική διαφορά, συνεχίζεται η καταβολή του και συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση (πάγωμα σύνταξης).

Όμως, από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο υπολογισμός των δύο ή περισσοτέρων συντάξεων (πχ, γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) γίνεται με βάση το δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να καταβάλλεται περισσότερες από μια φορά στον ίδιο δικαιούχο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Άρα, η οποία περικοπή δεν θα ανατρέχει στο παρελθόν δημιουργώντας ζήτημα επιστροφής χρηματικών ποσών από τους συνταξιούχους για τα προηγούμενα έτη.