Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά – Ποιοι δεν θα πάρουν

Στις συντάξεις του Νοεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος του τρέχοντος ή στις αρχές του επόμενου μήνα, ανάλογα με το Ταμείο, πρόκειται να ενσωματωθούν τα αναδρομικά για όσους δικαιούνται συντάξεις χηρείας.

Του Χάρη Δημητρίου

Από τους 66.000 δικαιούχους, όμως, που έλαβαν αυξήσεις στη συγκεκριμένη παροχή, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο οι 53.000 θα λάβουν και αναδρομικά ποσά. Αιτία είναι ότι οι υπόλοιπες 13.000 περιπτώσεις μετά τον επανυπολογισμό που έγινε, δεν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διαφορά στο τελικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν. Έτσι δεν δικαιούνται και αναδρομικά τετραμήνου, από τον περασμένο Μάιο, όταν ψηφίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία αυξήθηκε το ποσοστό των συντάξεων χηρείας από το 50% της σύνταξης του θανόντος, στο 70%.

Πάντως, η αργία της 28ης Οκτωβρίου, τροποποιεί κάπως τις καταβολές των συντάξεων του επόμενου μήνα. Έτσι, επισπεύδεται κάπως η καταβολή για τους συνταξιούχους, πρώην ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), ΟΓΑ (αγρότες) και ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), η οποία προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου! Την ίδια ημερομηνία θα δοθούν και οι συντάξεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Αντίστοιχα, χωρίς μεταβολή θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ, στο πρώην ΝΑΤ και στο Δημόσιο, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. Κατά την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και οι τυχόν προσωρινές συντάξεις που δικαιούνται όσοι προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα Σώματα Ασφαλείας και από το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.