Συντάξεις χηρείας: Στον «αέρα» οι αυξήσεις σε πάνω από 150.000 δικαιούχους – Σύσκεψη στο υπ. Εργασίας

Στις 150.000 υπολόγισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις συντάξεις χηρείας, στις οποίες δεν έχουν προστεθεί οι αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος εδώ και ένα δίμηνο.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη, του διοικητή του ΕΦΚΑ και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, συμφωνήθηκε να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος που χρειάζεται, ώστε να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Επίσης, συμφωνήθηκε ταχύτατα να προετοιμαστεί και το απαραίτητο λογισμικό υπόβαθρο, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό, μαζί με τις σχετικές αυξήσεις.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία, ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας. Ουσιαστικά, εκφράστηκε η άποψη ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της!

Όπως συμφωνήθηκε θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη για το θέμα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πάντως, ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των νέων, αυξημένων συντάξεων χηρείας, δεν δόθηκε…

Σημειώνεται ότι διάταξη νόμου που θεσμοθέτησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προέβλεπε την αύξηση των συντάξεων χηρείας, αφού θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους, προς το ευνοϊκότερο. Ειδικότερα, οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας θα υπολογίζονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 50%, όπως ίσχυε έως τώρα. Μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία, την περίοδο δηλαδή που βρίσκεται σε λειτουργία ο ισχύον Ασφαλιστικός Νόμος, γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου». Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αυτή η ευνοϊκή διάταξη θα συμπεριλάβει και τις προγενέστερες του συγκεκριμένου νόμου, συντάξεις χηρείας…

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εδώ και ένα δίμηνο έχει μπλοκάρει και αδυνατούν να εκδοθούν οι νέες, αυξημένες συντάξεις χηρείας, προκαλώντας ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες που χρειάζονται για βιοποριστικούς λόγους, τη συγκεκριμένη παροχή.