Συντάξεις χηρείας: Στο περίμενε για τις αυξήσεις ελέω πλατφόρμας ΕΦΚΑ

Μπορεί οι συντάξεις χηρείας να αυξήθηκαν και από το 50% της αρχικής να καταβάλλονται στο εξής στο 70%, όμως οι δικαιούχοι ακόμα περιμένουν να «δουν» στην τσέπη τους τα νέα ποσά.

Του Χάρη Δημητρίου

Αιτία είναι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχετική πλατφόρμα με την οποία υπολογίζονται εκ νέου οι περίπου 45.000 τέτοιες περιπτώσεις δικαιούχων. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι για δεύτερο σερί μήνα να είναι δύσκολο, έως απίθανο, να καταβληθούν οι συντάξεις αυτές, με τις αυξήσεις που αναλογούν, κατά περίπτωση.

Ακόμα και έτσι, πάντως, οι δικαιούχοι έχουν λαμβανειν ποσά που ισχύουν αναδρομικά από τις συντάξεις του Ιουνίου και μετά. Άρα, ακόμα κι αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν, όταν το σύστημα ξεμπλοκάρει και ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα καταβληθούν οι συντάξεις με τις σχετικές αυξήσεις αναδρομικά από τον Ιούνιο και μετά.

Προφανώς η κυβέρνηση θα ήθελε να πετύχει η καταβολή να πραγματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου, ανάλογα με το ταμείο του κάθε δικαιούχου. Θεωρητικά, μπορεί να υπήρχε όφελος για την κυβέρνηση, μιας και επισήμως από χθες βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Φαίνεται όμως, ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ είχαν διαφορετική… εκτίμηση…