Συντάξεις χηρείας: Τέλη Σεπτέμβρη οι αυξήσεις, τον Οκτώβρη τα αναδρομικά

Οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας θα ενσωματωθούν στην καταβολή που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου και αφορά τις συντάξεις Οκτωβρίου. Προς αυτή τη λύση προσανατολίζεται ο ΕΦΚΑ, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η αναπροσαρμογή τους, μετά τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο.

Του Χάρη Δημητρίου

Την ίδια στιγμή, επειδή προκύπτουν και αναδρομικά ποσά που αφορούν το τετράμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς, αυτά πρόκειται να δοθούν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τεχνικοί λόγοι, όπως η αναπροσαρμογή του λογισμικού βάσει του οποίου αποδίδονται οι συγκεκριμένες συντάξεις, ήταν η αιτία που καθυστέρησε τόσο πολύ να περάσει η αύξηση στους περίπου 60.000 δικαιούχους αυτής της κατηγορίας.

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης, βελτιώθηκε διάταξη που θεσμοθετήθηκε προ τριετίας με το νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου του, αντί για το 50% που ίσχυε έως τότε. Τα ορφανά παιδιά λαμβάνουν το 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών. Εάν είναι πάνω από δύο, τότε σε αυτά επιμερίζεται το υπόλοιπο 30% της σύνταξης του θανόντος, σε ισόποσα μέρη. Τα τέκνα λαμβάνουν σύνταξη θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το εάν σπουδάζουν ή όχι.

Επίσης, καταργήθηκε το όριο των 55 ετών που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου και οδηγούσε συνταξιούχους χηρείας να χάνουν την παροχή με την πάροδο μιας τριετίας…

Υπενθυμίζεται ότι και για τις συντάξεις χηρείας υπάρχει κατώτατο όριο που κυμαίνεται από τα 360 έως τα 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.