Συντάξεις χηρείας: Υπομονή μέχρι τον… Οκτώβριο(!) για την καταβολή των αυξήσεων

Οι χιλιάδες δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον άλλο ένα τρίμηνο μέχρι να καρπωθούν τις αυξήσεις που δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η διαδικασία επανυπολογισμού αυτών των νέων, αυξημένων συντάξεων και η απόδοσή τους στους δικαιούχους, μαζί με τυχόν αναδρομικά ποσά, δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Του Χάρη Δημητρίου

Η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει όλες εκείνες τις κατευθύνσεις που χρειάζονται στους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη εγκύκλιος και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας. Παράλληλα, στον ΕΦΚΑ προχωράει η δημιουργία του επίσης απαραίτητου λογισμικού, βάσει του οποίου θα πρέπει να καταχωρηθούν οι νέες συντάξεις, αλλά και να προκύψουν τα ακριβή ποσά που θα δοθούν στους δικαιούχους ως αναδρομικά.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν βρει ότι ανέρχονται σε περίπου 150.000 τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές τις συντάξεις χηρείας, μιας και τα ποσά που θα αποδοθούν απευθύνονται όχι μόνο σε χήρους/ες, αλλά και στα τέκνα τους. Συνολικά, πάντως, οι συντάξεις αυτές τις κατηγορίας που θα τύχουν αύξησης ανέρχονται σε 48.500.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης, αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία, δηλαδή την περίοδο που βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου. Η αύξηση προέκυψε από το ποσοστό βάσει του οποίου έγινε ο αρχικός υπολογισμός. Στο εξής, η σύνταξη χηρείας θα προκύπτει από το 70% της αρχικής σύνταξης του θανόντος και όχι από το 50% όπως ίσχυε. Η μεταβολή αυτή επηρεάζει το σύνολο των συντάξεων αυτής της κατηγορίας, που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία.