Τάσος Πετρόπουλος: Καμιά περικοπή στις συντάξεις δεν θα ξεπερνάει το 18%

Διαψεύδει, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δημοσίευμα που κάνει λόγο για «ψυχρολουσία για πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, όταν θα δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους, κατά τους πρώτους μήνες του 2018».

«Θα έρθουν τα εκκαθαριστικά και εκεί θα διαπιστώσουν όλοι οι συνταξιούχοι και όλος ο ελληνικός λαός ότι το δημοσίευμα είναι ψευδές, διότι δεν θα υπάρξει τέτοιο εκκαθαριστικό με τέτοιες συντάξεις που επανυπολογίστηκαν και δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιου είδους μείωση που προαναγγέλλει το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο, σε κάθε περίπτωση, εντελώς αναξιόπιστους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα γνώσης των πραγματικών δεδομένων και δεν μπορούν να αποτυπώσουν με σωστό τρόπο τις σχετικές συντάξεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρόπουλος και υπογραμμίζει: «Άλλωστε, αναφέρονται σε μειώσεις οι οποίες καλπάζουν κάθε φορά, ανάλογα με τις διαθέσεις εκείνων που αναφέρονται σε σχετικές μειώσεις και εντάσσουν στις μειώσεις ακόμα και τα οικογενειακά δικαιώματα που, κατά επανάληψη, έχουμε πει ότι ως ποσό συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο περικοπής που προβλέπει ο νόμος».

«Δηλαδή, δεν θα ξεπερνάει καμία περικοπή το 18% και έχουμε αναγγείλει ότι η σταθερή επιδίωξή μας είναι η βελτίωση, όσων πλευρών μπορούμε να έχουμε στις σχετικές παροχές. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάξεις που θα αναρτηθούν για το 2019, θα τις δούμε τον Γενάρη του 2019 και όχι νωρίτερα και όχι με τέτοιες προαναγγελίες δεινών που κάνουν σχετικά δημοσιεύματα, για να προκαλούν δυσφορία στον κόσμο»΄, εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Ιανουάριο του 2019. «Έχουμε αρκετό καιρό, μέχρι τότε, να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στα θέματα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει, ενισχύοντας τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και βελτιώνοντας τα πράγματα συνολικά. Είναι μπροστά μας ο χρόνος, δεν πρόκειται να βγουν τέτοιου είδους εκκαθαριστικά πολύ περισσότερο μέσα στο μήνα Ιανουάριο και όλο το 2018, αλλά τέτοιου είδους εκκαθαριστικά που προαναγγέλλει το δημοσίευμα, δεν θα βγουν ούτε το 2019», αποσαφηνίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ερωτηθείς από το Πρακτορείο αν υπάρχει περιθώριο να μην είναι οι μειώσεις τόσο μεγάλες, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Έχουμε πει κατά επανάληψη, το έχει πει και ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους, το επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι η σταθερή πολιτική μας στόχευση είναι η αντιμετώπιση, κυρίως, των πιο αδύναμων, να μην έχουν επιπτώσεις στις συντάξεις τους. Θα έχουμε βελτίωση, λοιπόν, των χαμηλών συντάξεων, θα αντιμετωπίσουμε σε όλα τα επίπεδα, με καλύτερους όρους, τις εισοδηματικές παροχές που δίνονται και αυτό είναι μπροστά μας. Θα σχετίζονται πάντα με τα επιτεύγματα που σημειώνουμε και στην κοινωνική ασφάλιση και στα έσοδα και στην εισφοροδιαφυγή. Αυτά τα αποτελέσματα θα μας οδηγούν σε ένα καλύτερο επίπεδο, για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε με καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους τα σχετικά θέματα».