Τάσος Πετρόπουλος: «Οι δανειστές έκοψαν και τη… σύνταξη χηρείας»

Δυο χρόνια έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να επεξεργαστεί λύσεις για εκείνους που θα βρεθούν πράγματι σε αδύναμη θέση όταν, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας, δεν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη χηρείας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο υφυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο νέο Ασφαλιστικό, επέβαλαν οι δανειστές στη διάρκεια των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση: «Ήταν αδύνατο να επιμείνουμε χωρίς να κινδυνεύσει η κατάληξη της διαδικασίας της νομοθέτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση» παραδέχτηκε και σημείωσε: «Έχουμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας για να δούμε τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες περιπτώσεις, για να βρούμε μέτρα ενίσχυσης των ατόμων αυτών, μέτρα εξεύρεσης εργασίας, μία σειρά μέτρα που επεξεργαζόμαστε και ερευνούμε στο υπουργείο». Αποκάλυψε δε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η πρόβλεψη «για δύο χρόνια στη διάρκεια των πέντε ετών από το γεγονός του θανάτου, το Δημόσιο να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και είναι αδύναμοι να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές ανάγκες».

Νωρίτερα, ο ερωτών κ. Καραθανασόπουλος είχε χαρακτηρίσει παραλογισμό το γεγονός ότι μπήκε ηλικιακό κριτήριο για την απονομή των συντάξεων χηρείας, αφού αν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται μόνο για τρία χρόνια, διακόπτεται και ξαναδίνεται στο 67ο έτος της ηλικίας. Για να προκαλέσει την απάντηση του υφυπουργού ότι η θέσπιση του άρθρου 12 προέκυψε από την εμμονή της Ε.Ε. να ισχύσει ο μέσος όρος της Ευρώπης. «Και επειδή στην Ευρώπη, στη Γαλλία συγκεκριμένα, ισχύει το 55ο έτος, έτσι ακριβώς εμείς υποχρεωθήκαμε να διαμορφώσουμε τα όρια για τα θέματα υγείας», σημείωσε.