Τέλος της άλλης βδομάδας η νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη κατατίθεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Του Μιχάλη Σιάχου

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε χτες το απόγευμα η τρόικα στην κυβερνητική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη, θα φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτήν την ώρα (13:00), βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, με τα σωματεία των ΜΜΕ, τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και νομικούς, όπου εξετάζονται οι νομοτεχνικές πλευρές και λεπτομέρειες της τροπολογίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τελικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν την πρόταση και ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του, όπως από χτες γράψαμε, και στα τρία του σκέλη: Υγειονομική Περίθαλψη, Επικούρηση και Εφάπαξ.

Στη τροπολογία εκτός από το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ και τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πηγαίνουν αποκλειστικά στον ΕΔΟΕΑΠ, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η διεύρυνση του Οργανισμού, στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, αλλαγή που αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στα ειδησεογραφικά site.

Παράλληλα με την κατάθεση της τροπολογίες από το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για σύγκλιση της Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ η οποία θα αποφασίσει για την αλλαγή του καταστατικού του.

Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Εργασίας

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι «η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 με εκπροσώπους της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης- Περίθαλψης) και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του».