Τα «αγκάθια» Μητσοτάκη σε ασφαλιστικό και εργασιακά – Οι «καυτές πατάτες» του υπ. Εργασίας

Με… αγκάθια είναι στρωμένη η πορεία που καλείται να διαγράψει ο επόμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και οι υφυπουργοί για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Μηταράκης και για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Του Χάρη Δημητρίου

Τα ζητήματα που έχουν να διαχειριστούν οι νέοι «ένοικοι» του ογδόου ορόφου της Σταδίου 29 είναι πολλά και σημαντικά.

Το asfalistiko.gr σταχυολογεί τα πιο σημαντικά και σας τα παρουσιάζει:

1. Ανεργία: Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση και ο περιορισμός της ανεργίας είναι ο Νο ένα στόχος του επόμενου υπουργού Εργασίας. Από τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι η ανεργία κυμαίνεται στα επίπεδα του 18%, ενώ σε επίπεδο αριθμού, στους 929.396 ανέργους, σύμφωνα με το μητρώο του ΟΑΕΔ.

2. Αναδρομικά συνταξιούχων: Πρόκειται για μια «κρυφή» δημοσιονομική βόμβα που κατ’ εκτίμηση κυμαίνεται από 4 έως 15 δισ. ευρώ. Το Ασφαλιστικό Σύστημα βρίσκεται εν αναμονή των τελεσίδικων δικαστικών κρίσεων για να οριστεί πώς θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών.

3. Νόμος Κατρούγκαλου: Πρόκειται για το νόμο που ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά ως προς τη συνταγματικότητά του. Από την τελική κρίση, μπορεί να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική βόμβα…

4. ΕΦΚΑ: Το υπερ ταμείο κύριας ασφάλισης μετά από δυόμιση χρόνια λειτουργίας, βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι», αφού φέτος το θετικό του πρόσημο δεν είναι εξασφαλισμένο. Όμως, από το εάν θα καταγραφεί πλεόνασμα ή όχι στο Ταμείο, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας… Πάντως, στο τετράμηνο είχε καταγραφεί έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ.

5. Εκκρεμείς συντάξεις: Πρόκειται για ένα πρόβλημα που κρατάει επί σειρά ετών και ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα (έως τρία έτη σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις). Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την πλευρά των συνδικαλιστών των Ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ), υπάρχουν 258.618 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.

6. Ελαστικές μορφές εργασίας: Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να «πανηγύριζε» όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη μείωση της ανεργίας, αλλά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν επέτρεπαν να υπάρχει απόλυτη «νότα» αισιοδοξίας. Αιτία το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει με όρους μερικής απασχόλησης, με το μισθό τους να βρίσκεται στα 391 ευρώ, δηλαδή κάτω ακόμα και από αυτό το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ…

7. Συντάξεις χηρείας: Εκκρεμεί ακόμα ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων χηρείας που δόθηκαν την τελευταία τριετία (περίπου 45.000). Αυτές οι συντάξεις, με βάση τον τελευταίο νόμο πρέπει να αυξηθούν κατά 40%, αφού θα χορηγούνται πια στο 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 50%, όπως ήταν έως τώρα.