Τα αναπηρικά επιδόματα ξανά στο… στόχαστρο της τρόικας

Στο στόχαστρο της τρόικας επανέρχονται τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα σήμερα, ανάμεσα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους επικεφαλής των δανειστών, οι τελευταίοι πραγματοποίησαν ειδική αναφορά στον τρόπο καταβολής των προνοιακών – αναπηρικών επιδομάτων. Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει καλύτερα τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος χορήγησής τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε στους θεσμούς το μοντέλο της ψηφιοποιημένης σύνταξης που επιθυμεί να εφαρμόσει. Επανέλαβε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι μέσα σε ένα έτος το 33% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης να απονέμονται ψηφιακά, με σκοπό το ποσοστό αυτό να ανέλθει πάνω από το 80% στη διετία. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βιογραφικού όλων των ασφαλισμένων στη χώρα, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στο χρόνο απονομής των συντάξεων, που θα περιοριστεί -το πολύ- στο τρίμηνο.

Ειδικά για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για το Ασφαλιστικό, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου», η πλευρά του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί και αφορούν τόσο την ουσιαστική ενοποίηση των Ταμείων που βρίσκονται εντός του ΕΦΚΑ, όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων προκύπτουν οι νέες συντάξεις.