Τα «θολά σημεία» της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά – Νέος κύκλος αμφισβήτησης του κοινωνικού κράτους

Φωτό: asfalistiko.gr

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά, δεν μπορεί παρά να αφήνει δυσαρεστημένους εκατομμύρια συνταξιούχους. Το γεγονός ότι επί της ουσίας θεωρήθηκε «πιλότος» η περσινή απόφαση του Οκτωβρίου του 2019, με την οποία κρίθηκε συνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014, αποτελεί προβληματικό στοιχείο και της φετινής, οριστικής, απόφασης.

Έτσι, οι συνταξιούχοι, ενώ διεκδικούσαν ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 24 δισ. ευρώ για περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως το 2018, τελικά θα πρέπει να συμβιβαστούν, στην καλύτερη περίπτωση, με ένα ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ για το 11μηνο Ιούνιος 2015–Μάιος 2016. Αν, μάλιστα, από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε το «καθαρό» ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, όταν το λάβουν, δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της συνολικής διεκδίκησης…

Αυτός είναι και ο λόγος που ο γνωστός εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, με δήλωσή του στο asfalistiko.gr χαρακτήρισε «κακή απόφαση για τους συνταξιούχους», την απόφαση του ΣτΕ. Στα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την απόφαση είναι «στο κατά πόσο αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, που το επίμαχο διάστημα υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης, τίθεται ένα ζήτημα σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις και κατά πόσο καλύπτονται από τις εν λόγω αποφάσεις. Το αρμόδιο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ που εξελίχθηκε σε ΕΤΕΑΕΠ) δεν περιλαμβάνεται ευθέως , στις περιλήψεις των αποφάσεων».

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ μένει το ενδεχόμενο μελλοντικών αγωγών, παραπέμποντας στην πολιτική ηγεσία το ζήτημα της επέκτασης εφαρμογής της απόφασης, για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Επίσης δεν υπάρχουν στην απόφαση χρονικοί περιορισμοί για το μέλλον, το οποίο όμως περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση του 11μήνου εφεξής, αφού οι αξιώσεις για το διάστημα μετά τις 12.52016 παύουν να υφίστανται.

Άρα, σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, «μπορεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος να ασκήσει αγωγή σε περίπτωση που δεν επεκταθεί η ισχύς της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους αλλά αυτή θα φορά μόνο τους 11 μήνες και μόνο σε περίπτωση που οι αξιώσεις δεν υπόκεινται σε παραγραφή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει καν να διανοηθεί, την μη επέκταση της ισχύς των αποφάσεων».

Στα αρνητικά της απόφασης είναι και το γεγονός ότι για το διάστημα 2012-2015 το δικαστήριο δικαιώνει μόνο όσους έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τον 6ο/2015 και οι οποίοι είναι ελάχιστοι. Επίσης, από τον 5ο/2016 και εφεξής ο επανυπολογισμός καθιστά αδύνατη κάθε διεκδίκηση.

Συμπερασματικά, αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ, κατά τον κ. Τεμπονέρα, «θεσπίζουν μόνιμους μηχανισμούς περικοπών των συντάξεων και ανοίγουν μια νέα εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην κοινωνική ασφάλιση. Αν συνυπολογίσουμε το κόστος συμμόρφωσης στις αποφάσεις αυτές, τις απώλειες εσόδων του e-ΕΦΚΑ λόγω πανδημίας και τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 μονάδες, δια της ιδιωτικοποιήσεως της επικουρικής ασφάλισης, οι αποφάσεις αυτές εγκαινιάζουν ένα νέο κύκλο αμφισβήτησης του κοινωνικού κράτους την ερχόμενη 5ετία