Τα… θολά σημεία της «13ης σύνταξης» – Κρίσιμες λεπτομέρειες αναζητούν απαντήσεις

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας είναι συγκεκριμένος: η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει έως την ερχόμενη Παρασκευή να έχει ψηφιστεί το θετικό μέτρο της επαναχορήγησης της «13ης σύνταξης», έτσι ώστε την παροχή αυτή να την καρπωθούν τα 2,5 εκατ συνταξιούχων στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Η ταχύτητα με την οποία επιχειρείται να τακτοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα όμως, δεν έχει επιτρέψει να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που είναι κρίσιμες για τα εκατομμύρια των συνταξιούχων.

Του Χάρη Δημητριάδη

Η πιο κομβική από αυτές είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας. Ανέρχονται σε περίπου 380.000 και πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα προσμετρηθούν ως «δεύτερη σύνταξη» στους δικαιούχους ή αν θα μείνουν εκτός παροχής. Εξίσου σημαντικό είναι οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν ότι η καταβολή της 13ης σύνταξης θα γίνει, σε σχέση με την κύρια σύνταξη που λαμβάνουν και όχι με το συνολικό συνταξιοδοτικό τους εισόδημα, που μπορεί να προέρχεται από άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος.

Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υπολογισμός της 13ης σύνταξης θα πραγματοποιηθεί σε σχέση με το μικτό ποσό της κύριας σύνταξής τους. Άρα η τελική παροχή ενδέχεται να είναι κατά τι μικρότερη συγκριτικά με αυτή που θα περίμεναν οι δικαιούχοι που στη συντριπτική τους πλειονότητα πραγματοποιούν υπολογισμούς στη βάση του καθαρού ποσού της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν κάθε μήνα…

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, τότε η «13η σύνταξη» θα υπολογιστεί σε σχέση με το άθροισμά τους. Άρα οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν την πρόσθετη παροχή για κάθε μία κύρια σύνταξη ξεχωριστά, αλλά για το άθροισμα των συντάξεων αυτών.

Επίσης, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και στη 13η σύνταξη θα υποστούν κρατήσεις υπέρ ασθένειας και φόρου. Άρα και σε αυτή την περίπτωση το τελικό ποσό που θα λάβουν θα είναι μικρότερο από το προσδοκώμενο…

Διαβάστε και: Βάφτισαν «13η σύνταξη» το επίδομα φτώχειας! – Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά οι κατηγορίες