Τι αλλάζει στην απονομή των συντάξεων – Τα βήματα για να «πάνε ταμείο» οι συνταξιούχοι

Σε τρία βήματα θα ολοκληρώνεται στο εξής η διαδικασία απονομής σύνταξης. Με στόχο να ξεπεραστεί η διαδικασία εγκλωβισμού, που έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα (κύρια, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ, παράλληλη ασφάλιση) να μην έχουν απονεμηθεί, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να εισάγει και την εθνική σύνταξη στη διαδικασία. Φαινομενικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι με τον τρόπο αυτό η διαδικασία θα οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Το βέβαιο είναι ότι έτσι, η νέα ηγεσία του υπουργείου, θεωρεί ότι θα πάρουν πιο γρήγορα χρήματα στα χέρια τους, οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που μένουν απλήρωτοι επί σειρά ετών.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα «βήματα» που θα μπορούν στο εξής να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι, μέχρι να απονεμηθεί η σύνταξή τους και να ησυχάσουν!

  1.  Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας – Από 345,6 ευρώ για 15αετία, μέχρι 384 ευρώ για 20αετία). 
  2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.
  3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει  αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους  μήνες της αναμονής.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους  θα υποβάλουν από  σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι προφανώς και δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς. Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα. Τώρα έρχεται να προστεθεί και ένα «τρίτο βήμα», αυτό της εθνικής σύνταξης. Μένει να κριθεί εάν η προσθήκη ενός ακόμα βήματος, θα διευκολύνει ή θα δυσχεράνει και άλλο την απονομή συντάξεων.