Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας – Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η τροπολογία

Την επόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, μετά το χτεσινό «οκ» της τρόικας, με βασικά αιτήματα, πάντως, των δικαιούχων να μην γίνονται αποδεκτά.

Θυμίζουμε ότι από τα πλέον βασικά ζητήματα που θέτουν όλο το προηγούμενο διάστημα επιτακτικά προς επίλυση οι δικαιούχοι είναι η θέσπιση από το νόμο Κατρούγκαλου του ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η/ο χήρα/ος στο 50% από 70%, δύο αιτήματα που, τελικά, δεν ικανοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προβλέπονται τα εξής:

  • Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
  • Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
  • Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα πιο πάνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
  • Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
  • Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, άμεσα θα υλοποιηθούν και τα εξής μέτρα ενίσχυσης:

  • Ειδική μοριοδότηση σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του ανέργου επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου, εφόσον προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, για χρονικό διάστημα συνολικά δύο ετών, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους έχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο δικαιούχος. Ωφελούμενοι: ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος, εφόσον προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης.
  • Διευκολύνσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με εκπτώσεις, διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, που πραγματοποιούν 5νθήμερη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ρυθμίσεις που εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.