Τι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες το 2020

Αφετηρία κάνουν το 2020 οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες). Ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού θα δίνει την ευκαιρία της ελεύθερης επιλογής σε όλους για τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Του Χάρη Δημητρίου

Θεσμοθετούν έξι διαφορετικές κλίμακες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, συν μία ακόμα, που θα αφορά, όμως, μόνο όσους έχουν προϋπηρεσία έως πέντε έτη. Αντίστοιχα, έξι κλίμακες εισφορών θεσμοθετούνται και για τους αγρότες.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, στη διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας, εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή προς ψήφιση, μπαίνει τέλος στον υπολογισμό βάσει του ετήσιου εισοδήματος, που είχε θεσμοθετήσει προ τριετίας ο νόμος Κατρούγκαλου. Με τη νέα διαδικασία, οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται από έτος σε έτος, σύμφωνα με την όποια βελτίωση του ΑΕΠ της χώρας ή των μεταβολών που θα συντελούνται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ας δούμε πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

Το πρώτο επίπεδο θα είναι μόνο για όσους έχουν έως πέντε έτη προϋπηρεσία. Αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να καταβάλλουν μόλις 126 ευρώ το μήνα ασφαλιστική εισφορά.

Στη συνέχεια δημιουργούνται οι έξι διαφορετικές ασφαλιστικές κλίμακες για όλους τους υπόλοιπους μη μισθωτούς εργαζόμενους. Η πρώτη από αυτές θεσμοθετείται στα 210 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό αφορά τόσο την καταβολή εισφοράς για κύρια σύνταξη (155 ευρώ), όσο και την εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (55 ευρώ.)

Το αμέσως επόμενο επίπεδο είναι τα 252 ευρώ, από τα οποία τα 60 ευρώ είναι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το συγκεκριμένο ποσό, θα παραμένει αμετάβλητο για όλα τα υπόλοιπα επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συνέχεια, οριοθετούνται τα 302 ευρώ, τα 363 ευρώ, τα 435 ευρώ και τα 566 ευρώ το μήνα.

Ξεχωριστή κατηγορία όμως αποτελούν οι αγρότες. Εκεί το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και πάλι έξι κλίμακες εισφορών, ασφαλώς μικρότερες από τις προηγούμενες. Στο αρχικό επίπεδο για το 2020 η εισφορά θα είναι 119 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα επίπεδα εισφορών είναι τα 143 ευρώ, τα 171 ευρώ, τα 205 ευρώ, τα 246 ευρώ και τα 319 ευρώ το μήνα.