Τι γυρεύει ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας

Στις 9 το πρωί ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στο υπουργείο Εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Σταδίου 29 ο πρωθυπουργός, από την ανάληψη των καθηκόντων του. Σηματοδοτεί αυτή την περίοδο ειδικά, την στήριξη που θέλει αν παρέχει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την κριτική που ασκήθηκε για τις αντεργατικές διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Άλλωστε την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί 24άωρη πανελλαδική απεργία από τα συνδικάτα με αυτή ακριβώς την αφορμή. Συνεπώς, το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι στηρίζει τις επιλογές του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση και της ομάδας του…

Του Χάρη Δημητρίου

Μέρος της συνάντησης αναμένεται να αναλωθεί στο σκέλος της διαδικασίας επιτάχυνσης απονομής των συντάξεων, αλλά και απόδοσης όσων βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Άλλωστε με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν «πιάσει δουλειά», το υπουργείο Εργασίας πρέπει να δείξει ότι η κατάσταση σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, βελτιώνεται. Ήδη έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την απόδοση των αυξήσεων των συντάξεων χηρείας, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του μήνα.

Επίσης, θα υπάρχει ειδική αναφορά στη δημοσίευση των εκκαθαριστικών για 1,7 εκατ. συνταξιούχους, που αναμένεται να τεθεί εν ισχύ, την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα δημοσιευτούν εκκαθαριστικά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όπως έγινε σύμφωνα με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον τρόπο μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν μόνο τους μισθωτούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και είναι ένα μέτρο που το έχει εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, ήδη από τη ΔΕΘ πριν από ένα δεκαήμερο.

Η πορεία της καταπολέμησης της ανασφάλιστης και της υποδηλωμένης εργασίας, θα τεθούν επίσης στη διάρκεια της συνάντησης. Άλλωστε, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, έχει συμπεριληφθεί ειδική διάταξη που αυξάνει κατά 12% το κόστος των υπερωριών, σε περίπτωση ελέγχου και εύρεσης εργαζομένων υπό καθεστώς υποδηλωμένης απασχόλησης.