Τι κρύβει η συνένωση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ

Τον τρόπο ένταξης του ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη) και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη, εφάπαξ) στο νέο, ενιαίο, ψηφιακό εθνικό ασφαλιστικό φορέα, το λεγόμενο e-ΕΦΚΑ, θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Του Χάρη Δημητρίου

Με δεδομένο ότι η αφετηρία του ηλεκτρονικού φορέα είναι προγραμματισμένο να γίνει την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, δίνεται η δυνατότητα για να ολοκληρωθεί η συνένωση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ, έως το τέλος του 2021, δηλαδή σε 21 μήνες. Η συνένωση, όμως, δεν θα αφορά μόνο την απονομή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Θα αφορά και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας των ταμείων, όπως επίσης και τις επαφές με τους πολίτες.

Το πρώτο βήμα της ενωτικής προσπάθειας, έχει χρονικό περιθώριο έως τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς. Πρέπει, δηλαδή, μέσα στο πρώτο μισό του 2019, να καταφέρει ώστε από τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν, το 34% να μπορεί να απονέμεται μέσα σε ένα 24άωρο.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι το ΕΤΕΑΕΠ να διατηρήσει τη διοικητική αυτοτέλεια, αλλά και την περιουσία του, παρά την απορρόφησή του από τον ΕΦΚΑ. Όμως, τις προθέσεις αυτές δεν ασπάζονται οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και γι’ αυτό πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο του ΕΤΕΑΕΠ επί της οδού Φιλελλήλων, προ διημέρου.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μέσω της συνένωσης των δύο υπερ-ταμείων, «στρώνεται το χαλί» ώστε να υπάρξει η ουσιαστική απορρόφηση της επικουρικής από την κύρια σύνταξη…

Ο e-ΕΦΚΑ, στην πλήρη εφαρμογή του, θα μπορεί να αναλάβει μια σειρά από ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα βοηθούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, όλες οι διαδικασίες που αφορούν τη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, την εγγραφή νέων μελών σε επιμελητήρια, την απογραφή ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η διαγραφή του ασφαλισμένου για λόγους θανάτου.