Το ΕΝΔΙΣΥ στέλνει ξανά στο ΣτΕ τα αναδρομικά των συνταξιούχων! Στις 15 Ιανουαρίου θα κριθεί η νομιμότητα της απόφασης Βρούτση

φωτ. 902.gr

Στις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους, ορίστηκε η τακτική δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η σχετική αίτηση ακύρωσης της εν λόγω υπουργικής απόφασης, προωθήθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σε συνεργασία με Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και αφορά σχεδόν το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) αποσβένονται  οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στην Ολομέλεια από την πρόεδρο του ΣτΕ, κυρία Ειρήνη Σαρπ, ενδεικτικό και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη απόφαση.