Το Σάββατο «κληρώνει» για τα οικογενειακά επιδόματα

Για αύριο, Σάββατο, μεταφέρεται, τελικά, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην παραμετροποίηση του συστήματος.

Από τις σημερινές συναντήσεις, πάντως, που είχαν οι κ. Αχτσιόγλου και Φωτίου με τους εκπροσώπους των δανειστών συμφωνήθηκε η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώ, δηλαδή να διατεθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018.

Επίσης, συμφωνία με την τρόικα υπήρξε και στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90%. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό, λοιπόν, που παραπέμπεται για αύριο και μάλλον πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί, με δεδομένη τη χτεσινή εκτίμηση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών πως, «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το Σάββατο», είναι να κλείσει το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητά να υπάρξει ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα, από δύο που υπάρχουν σήμερα, με ενίσχυση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση χωρίς, όμως, περικοπή των επιδομάτων.

Η διαφωνία εντοπίζεται στο τεχνικό μέρος, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να αυξηθεί το ποσό που χορηγείται για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί και την τρόικα να ζητά μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ακριβώς εδώ, στην παραμετροποίηση του συστήματος, δεν κατορθώθηκε η σύγκληση των δύο πλευρών, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί αύριο.

Διαβάστε και: Καταληκτικό ραντεβού Αχτσιόγλου-τρόικας – Τι ζητούν οι δανειστές, τι διεκδικεί η κυβέρνηση