Το υπ. Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα για μείωση συντάξεων και περνά στην αντεπίθεση!

Με μια οργισμένη ανακοίνωση διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας τα σημερινά δημοσιεύματα για τη μείωση των συντάξεων που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση τρομοκράτησης των ασφαλισμένων και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Αν και τα στοιχεία που ανέδειξε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ είναι πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα ποσά των συντάξεων που προκύπτουν από το νέο υπολογισμό τους, το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του μιλά για «ψευδείς διαφορές», τονίζοντας ότι «κάκιστες υπηρεσίες προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στον κόσμο της εργασίας και στους συνταξιούχους, όσοι εξακολουθούν να προβάλλουν επιλεκτικά παραδείγματα ψευδών διαφορών μεταξύ των “νέων” συντάξεων με βάση το Ν.4387/16 και των “παλαιών” συντάξεων. Συντάξεις που απονέμονταν πριν από τις περικοπές της περιόδου 2010- 2014 και πριν από τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα και το Ασφαλιστικό οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας υπεραμύνεται του νόμου Κατρούγαλου, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχείρηση τρομοκράτησης των ασφαλισμένων και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πέφτει στο κενό αφού με το Ν.4387/16 αποκαταστάθηκε η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και οι μέσες συντάξεις που απονέμονται σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που παρουσιάζονται. Καμία λίστα συντάξεων δεν υπάρχει από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με τα ποσά συντάξεων τα οποία εμφανίζονται. Καμία σύνταξη γήρατος των 200 ευρώ δεν υπάρχει, καθώς προβλέπεται η καταβολή εθνικής σύνταξης 384 € για 20 έτη ασφάλισης και 345 € για 15 έτη ασφάλισης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό μέρος, μέσω των εισφορών που έχει καταβάλλει».

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, γίνεται… προβολή στο 2030, όπου μιλά για ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 πάνω από 2%: «Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η αναλογία της μέσης σύνταξης προς τον μέσο μισθό το 2030 θα αντιστοιχεί στο 67%, ο μέσος συντάξιμος μισθός θα έχει αυξηθεί κατά 26,1% και το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη (εθνική, ανταποδοτική και επικουρική) για 40 έτη ασφάλισης θα είναι 96%. Άλλωστε, οι καταβαλλόμενες συντάξεις μετά το 2022 θα έχουν ετήσια αύξηση πάνω από 2% με βάση την πρόβλεψη του Ν.4387/16 για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής των συντάξεων βάσει των εξελίξεων στην οικονομία. Διασφαλίζεται και η ανταποδοτικότητα και η επάρκεια των συντάξεων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όσοι εξακολουθούν να προβάλλουν διαφορετική εικόνα είναι προφανές ότι εξυπηρετούν το γνωστό σχέδιο της ΝΔ να υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής, οδηγώντας σε πλήρη καταβαράθρωση τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις».