Το 95% των ελεύθερων επαγγελματιών μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, σε ποσοστό που φτάνει το 95%, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών σε ασφαλιστικά Ταμεία και ΔΟΥ, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι σε περίπου 95% ανέρχεται το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας με χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Η ρύθμιση αφορά επαγγελματίες «με ύψος χρέους έως 50.000 ευρώ προς την εφορία και έως 50.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία», δηλαδή περίπου το 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, η όλη διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σημαντικά πιο απλή σε σχέση με όσα πρέπει να πράξουν οι εταιρείες, καθώς μεγάλο μέρος των ενεργειών γίνεται πλέον με αυτόματο τρόπο. «Αυτό που έχουν να κάνουν (οι ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες) είναι να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης, όπου θα βρουν όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και θα συμπληρώσουν όποια άλλα χρέη έχουν προς το τραπεζικό σύστημα ή άλλους ιδιώτες», εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Τόνισε πως ενσωματωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκονται και όποια έγγραφα είναι διαθέσιμα και αναγκαία, ενώ όσα δεν θα είναι ενσωματωμένα, θα συμπληρώνονται χειροκίνητα με τα απαραίτητα στοιχεία online. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ο φάκελος θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο φορέα. Η άλλη πλευρά που εμπλέκεται στη διαδικασία, «όπως επί παραδείγματι ο ΕΦΚΑ ή η ΔΕΗ», ύστερα από τον έλεγχο της αίτησης θα παρέχει τη ρύθμιση σε δόσεις και με το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.

Ποιοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση

Σε ποιες, όμως, περιπτώσεις δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση; Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση για τις περιπτώσεις που οι οφειλές ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή τα 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, «δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πολύ μεγάλη περιουσία. Δεν μπορεί η αξία της περιουσίας ενός ελεύθερου επαγγελματία να είναι 25 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό χρέος».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «πρέπει να υπάρχει μία φορά έστω και ένα ευρώ κέρδος, τα έσοδα, δηλαδή, να ήταν παραπάνω από τα έξοδα έστω μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία», ακόμα και το φορολογικό έτος 2017. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΕΓΔΙΧ, στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ -Σωτήρης Κυριακίδης

Διαβάστε και: