Το 99% των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να ψηφιστούν οι διατάξεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή των νέων αποφάσεων για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα οδηγήσουν σε διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, επιτρέποντας να επωφεληθεί περίπου το 99% όσων ελεύθερων επαγγελματιών πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αμέσως μετά την ψήφιση των διατάξεων, η πλατφόρμα του μηχανισμού θα αναβαθμιστεί με βάση τα νέα δεδομένα και οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει.

Τα παραπάνω δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος έκανε λόγο για μια εβδομάδα επιτυχημένης διαπραγμάτευσης (με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών).

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε σε υψηλό επίπεδο την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς (και άρα και η προστασία των οφειλετών) του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη τα κριτήρια να διευρυνθούν, ώστε ο νόμος να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες. Τόνισε, δε, πως υπήρξε αποδοχή από την πλευρά των θεσμών στο αίτημα να αυξηθούν τα σχετικά όρια που είχαν τεθεί αρχικά.

Όπως εξήγησε ο κ.Κουρμούσης, πρόκειται για «κριτήρια που άφηναν έξω (σ.σ. από τις ρυθμίσεις) μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών» και πλέον με τα νέα όρια θα μπορεί να ενταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, που πληρούν τις προϋποθέσεις (περίπου το 99%).

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ