«Τσουνάμι» αγωγών για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χτυπάει την κυβέρνηση – Εκτίμηση για 800.000 προσφυγές έως το τέλος του έτους!

Έως 800.000 αναμένεται ότι θα είναι οι αγωγές που θα υποβληθούν από δυσαρεστημένους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν να λάβουν τα αναδρομικά που δεν τους αποδίδει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες όλο και μεγαλύτερης διαμαρτυρίας από την πλευρά χιλιάδων συνταξιούχων. Μάλιστα, από δικηγορικά γραφεία που κινούνται «πέριξ» της Σταδίου 29, γίνεται σαφές ότι είναι τόσο μεγάλη η αγανάκτηση των θιγμένων συνταξιούχων, που θεωρούν πολύ πιθανό να ανέλθουν στις 500.000 οι αιτήσεις που θα υποβληθούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο «τσουνάμι» αγωγών που δεν το περίμενε. Μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις περί καταβολών αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, αντί να «πέσουν οι τόνοι», φαίνεται ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Ο λόγος είναι ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι (κυρίως αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι), δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που θα δοθούν. Έτσι, τώρα η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα «χείμαρρο» από νέες αγωγές, που θα ξεκινήσουν μία ακόμα δαιδαλώδη δικαστική διαμάχη.

Όλα αυτά, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πράξει. Οι πληροφορίες που προέρχονται από το οικονομικό επιτελείο είναι αντικρουόμενες. Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ασφαλώς και επιθυμεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, μιας και υπάρχουν και άλλα αναδρομικά ποσά που πρέπει να καταβληθούν (από επανυπολογισμό συντάξεων, λόγω αύξησης της προσωρινής σύνταξης και λόγω αύξησης του ποσοστού σύνταξης για περιπτώσεις όπου συνεχίζεται η εργασία). Από το υπουργείο Οικονομικών όμως, έχοντας και τη συνολική ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι πιο επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι η διαδικασία μάλλον θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Το γεγονός αυτό βέβαια, επιτείνει την αγωνία και την ανασφάλεια σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που ακόμα και «κουτσουρεμένα», περιμένουν σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης, να λάβουν έστω και ένα μέρος από τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Είναι πιθανό να υπάρξει σχετική αναφορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.