Τ. Πετρόπουλος: Μέχρι το Μάρτιο νέα ρύθμιση ως 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία και με διαγραφή έως 87% των προσαυξήσεων

Νέα ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία αναμένεται ως το Μάρτιο, σε ως 120 δόσεις και με διαγραφή έως και 87% των προσαυξήσεων, για οφειλέτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό συμβιβασμό, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο». Τόνισε δε ότι οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν θετικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου το 2017-2018 εισέρρευσαν 2,3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές.

Αυτήν τη στιγμή, είπε, «έχουμε 630.000 – 650.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 350.000 οφειλέτες αγρότες (…) είναι μία κατάσταση που κάποιος πρέπει να προσεγγίσει με πολλή σοβαρότητα και έναν τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισμένων αλλά και του συστήματος, δεν μπορεί να οδηγεί ξαφνικά στην παραγωγή 1.000.000 συνταξιούχων, σε μία στιγμή (…) θέλει μελέτη». Θα δοθεί «προτεραιότητα σ’ αυτούς» που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν να καταβάλουν ένα ποσό που θα μειώσει την οφειλή τους κάτω από τις 20.000 ευρώ, «για να καταβάλλουν από αυτό την εισφορά που οφείλουν». «Το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, γιατί θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δηλαδή με βάση τα καθαρά εισοδήματα (…) Θα έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87% των προσαυξήσεων», ανέφερε.

Όσον αφορά την έκδοση συντάξεων, ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ (…), σε σχέση με το 2017 οι κύριες αυξήθηκαν κατά 28%, οι επικουρικές κατά 30% και τα εφάπαξ κατά 42% και τον Ιανουάριο θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το 2019 θα είναι χρονιά καλών επιδόσεων», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «τον Φεβρουάριο θα ενισχύσουμε με άλλους 1.000 εργαζόμενους τους τομείς αυτούς (…) από προγράμματα του ΟΑΕΔ, για ανθρώπους που έχουν ειδίκευση στη διαχείριση πληροφορικών συστημάτων για να επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής συντάξεων».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ