Υπ Εργασίας: Πρόκληση να εμφανίζεται ο Βρούτσης ως υπερασπιστής των συνταξιούχων

Πρόκληση, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας την πρόθεση του Γιάννη Βρούτση «να ενδύεται το μανδύα του υπερασπιστή των συνταξιούχων. Είναι ο υπουργός που παρέδωσε το σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Ο υπουργός που έκοψε 11 φορές τις συντάξεις και κατάργησε ολοσχερώς τα δώρα, περιλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης. Ο υπουργός της εφαρμογής των αντισυνταγματικών νόμων 4051/12 και 4093/12».

Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος, τα οποία αποδεικνύουν ότι το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις σταμάτησε να μειώνεται και άρχισε να σημειώνει μικρή αύξηση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους συγκριτικούς πίνακες του Ήλιου για τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 και Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «στον Πίνακα 2, σελ. 4, της Έκθεσης του μηνός Δεκεμβρίου του 2014 αναφέρεται ρητά ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ήταν τότε 953,58 ευρώ και στον αντίστοιχο Πίνακα 1 σελ. 3 της Έκθεσης του Δεκεμβρίου του 2018 το ποσό αυτό έχει αυξηθεί σε 973,34 ευρώ.

Η συγκρισιμότητα και η ακρίβεια των στοιχείων δεν αμφισβητείται ούτε από την Ε.Ε ούτε από το ΔΝΤ. Μόνο ο κ. Βρούτσης τα αμφισβητεί. Και εκτίθεται. Και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση καθώς σε νεότερη ανακοίνωσή του έφτασε στο σημείο να συγκρίνει ακόμη και μεικτά ποσά (πίνακας 9) με τα καταβαλλόμενα καθαρά ποσά συντάξεων διαφορετικών στη διάρθρωση πινάκων (πίνακας 10) προκειμένου να παραποιήσει την αλήθεια».

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση απέτρεψε τις νέες περικοπές στις συντάξεις που προεξοφλούσε η ΝΔ. Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, το εισόδημα των συνταξιούχων αυξάνεται:

· Με την καταβολή υψηλότερων ποσών συντάξεων σε 620.000 συνταξιούχους από 1-1-19 μετά τον επανυπολογισμό με το ν. 4387/16.

· Με την καταβολή της 13ης σύνταξης.

· Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων χηρείας που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις 120 δόσεις».