Φωτίου: Σε ένα λεπτό ο πολίτης θα γνωρίζει ποιο επίδομα δικαιούται – Ψηφίστηκε ο ΟΠΕΚΑ

Το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ψηφίστηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την oλομέλεια της Βουλής.

Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι «το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική “προστασία” και τις πελατειακές σχέσεις».

Επίσης, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες: Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός που ψηφίσατε το 2016 και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε κανένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια».

«Κάθε ένας πολίτης, λοιπόν, θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα λεπτό, άντε δύο, ακριβώς ποια είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες είναι υπηρεσίες που δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που “τρέχουν” στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει να πάρει μέρος» σημείωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι το σύστημα σε κάθε βήμα του θα διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων.

«Τουλάχιστον 150 επιδόματα -ων ουκ έστιν αριθμός- εδίδοντο από όλες τις αρχές, δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, οργανισμούς, όπως καλή ώρα ο ΟΓΑ, που έδινε το οικογενειακό επίδομα. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, που αφορούσε τους αγρότες, είχε αναλάβει να δίνει και το οικογενειακό επίδομα. Το λέω αυτό για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα. Παντού όλα αυτά, διεσπαρμένα» υπογράμμισε η αν. υπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι  «για να μάθει κάποιος αν δικαιούται επίδομα θα έπρεπε να έχει “μπάρμπα στην Κορώνη”, όπως και για να μάθει πότε θα εγκριθεί, ποιο μέσο να βάλει για να το πάρει επιτέλους, αν μπορεί να βάλει κάπου το ανάπηρο παιδί του ή τον γνωστό του γνωστού του, αν μπορεί να βάλει τον ανάπηρο πατέρα του κάπου δωρεάν ή να πληρώνει και ούτω καθ’ εξής».

Τέλος, η κ. Φωτίου προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και αναφέρθηκε στην υποχρεωτική εγγραφή των κέντρων κοινωνικής προστασίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία για τους ωφελούμενους, το προσωπικό και τους εθελοντές.