Φωτίου: 100.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς φέτος

Εννιά χιλιάδες περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι θα φιλοξενηθούν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, φθάνοντας έτσι τον αριθμό των 100.000.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο κρατικός προϋπολογισμός για τη φετινή σεζόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μαζί με τη στήριξη του ΕΣΠΑ, προσεγγίζει τα 200 εκατ. Ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να έχουν καμία αγωνία για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σημειώνοντας επιπλέον ότι θα ισχύσει ό,τι και πέρσι και πως και φέτος θα υπάρξουν θέσεις για τα παιδιά οικογενειών που επλήγησαν από την κρίση.

Στις δηλώσεις της η υπουργός υπογράμμισε ότι στα αντίμετρα της κυβέρνησης έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλυφθούν από το 2019 όλες οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί. 

Για φέτος θα ισχύσει και πάλι το περσινό σύστημα, δηλαδή τα παιδιά ανέργων οικογενειών θα μπορούν να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε η κ. Φωτίου, η οποία πάντως παραδέχτηκε ότι στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές που θα επιτρέπουν σε κάθε παιδί να έχει μια θέση στους παιδικούς σταθμούς, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα έλλειμμα και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά. 

Για τις κοινωνικές δαπάνες η υπουργός είπε πως οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκρυβαν κάτω από το χαλί το πρόβλημα της φτώχειας, με αποτέλεσμα όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει έναν προϋπολογισμό 780 εκατομμυρίων για κοινωνικές δαπάνες, προϋπολογισμό τον οποίο «σε συνθήκες ασφυξίας καταφέραμε να αυξήσουμε» κατά 100 εκατομμύρια. «Θα είμαστε σε θέση το 2018 να ψηφίσουμε για το 2019 περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.