Χάος με τα εκκαθαριστικά των συντάξεων – Δεν ανακοινώνουν την προσωπική διαφορά – Καταθέστε αιτήσεις λέει η ΕΝΥΠΕΚΚ

Στο «σκοτάδι» εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες παλιοί (πριν το νόμο Κατρούγκαλου) συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, αν και το υπουργείο Εργασίας έλεγε ότι θα φαινόταν στα εκκαθαριστικά των συντάξεων του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ουδείς γνωρίζει ακριβώς πότε θα γίνει, όταν, μάλιστα, ο επανυπολογισμός είναι (θεωρητικά) έτοιμος από τις 30/9/2017 και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να ανακοινωθεί την 1/1/2018!

Για τις συντάξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου εκκαθαριστικά δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.

Τα ερωτήματα για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση και την απουσία πειστικών απαντήσεων από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι πολλά και εύλογα, δημιουργώντας ανησυχία σε εκατομμύρια συνταξιούχους.

Επιπλέον, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι τα εκκαθαριστικά για τις επανυπολογισμένες συντάξεις -όποτε και αν τελικά βγουν- δεν έχουν μεγάλη αξία, αφού για να θεωρηθεί τυπικά «σωστός» ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν αρκεί μια απλή εκκαθάριση, αλλά απαιτείται νέα συνταξιοδοτική πράξη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέας από την οποία θα προκύπτει αναλυτικά το ποσό της νέας-επανυπολογισμένης σύνταξης.

Καταθέστε αιτήσεις λέει η ΕΝΥΠΕΚΚ

Την ίδια ώρα η Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τους συνταξιούχους, είτε έχουν θετική, είτε έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ αίτηση χορήγηση της νέας συνταξιοδοτικής πράξης.

Στην αίτηση που προτείνει η ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (άρθρο 55 παρ. 6 και άρθρο 34 παρ. 1), σε συνδυασμό με τις κανονιστικές διατάξεις των ν. 4387/2016 (άρθρο 14 παρ. 2Β) και ν. 4472/2017 (άρθρο 1 παρ. 3δ), η αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων της Υπηρεσίας σας μου κοινοποιήσει τη νέα συνταξιοδοτική πράξη (Σ.Π.) αναπροσαρμογής της σύνταξής μου, με την αναλυτική καταγραφή των ετών ασφάλισης των συντάξιμων αποδοχών, του ποσοστού αναπλήρωσης, τον μισθό που καθορίζει την ανταποδοτική σύνταξη που λαμβάνω και των κρατήσεων – μειώσεων που ελήφθησαν υπόψη για τον επανυπολογισμό της ανωτέρω σύνταξής μου και τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς (π.δ.) από 1η Ιανουαρίου 2019. Συναφώς παρακαλώ όπως ληφθεί υπόψη, πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 66, του ΠΔ 169/2007, η πράξη κανονισμού σύνταξης είναι υποχρεωτική για το φορέα έκδοσής του & τον ενδιαφερόμενο και υπόκειται στα ένδικα μέσα που προβλέπονται από αυτό το άρθρο. Για την ανωτέρω δε, εκδοθείσα πράξη αναπροσαρμογής της σύνταξης μου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 68 παρ.8 και 110 παρ.16 του ν. 4055/2012, δύναμαι να ασκήσω έφεση, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποιήσεώς-αποστολής της, από την Υπηρεσία σας».

Κατεβάστε και τυπώστε (εδώ σε word και εδώ σε PDF) το υπόδειγμα αίτησης που συνέταξε η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ υπό τη διεύθυνση του εξειδικευμένου επιστήμονα Ιωάννη Αντωνιάδη.

Καθησυχαστικός αλλά όχι συγκεκριμένος ο Πετρόπουλος

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο FM 104,9  για το θέμα των νέων εκκαθαριστικών ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι «άλλαξε ο νόμος, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και οι καταβολές έχουν επίσης μεταβληθεί. Πρέπει να αποτυπώνεται με έναν τρόπο αναμφισβήτητο το εκκαθαριστικό σημείωμα, όμως αυτό δεν κρύβει τίποτε. Είναι μια χρονική μετάθεση της έκδοσης αυτών των εκκαθαριστικών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη σύνταξη, ούτε την αλλάζουν ούτε μπορούν να τη μειώσουν, αυτό είναι σαφές. Αυτό που λέγαμε, για τυχόν μείωση που θα προκύψει από το επανυπολογισμό από 1η Ιανουαρίου 2019, δεν ισχύει πια».

Διαβάστε και: Φτηνό «κόλπο» με τον επανυπολογισμό των συντάξεων: Πώς «κλέβουν» τις προσαυξήσεις