Χατζηδάκης: Νέα καθυστέρηση για τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων – Πρώτα οι εθνικές (βίντεο)

Με τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κληρονομιά από το παρελθόν». Παραδέχτηκε ότι  είναι μεγάλο πρόβλημα, όμως περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στις 155.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απέφυγε να κάνει λόγο για επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και παράλληλη ασφάλιση, που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης, ότι στο σκέλος της προσωρινής σύνταξης, μόνο οι 50.000 έχουν λάβει αυτό το βοήθημα. «Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ που είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης».

«Θα είναι τρία βήματα: Η καταβολή των εθνικών συντάξεων ως έναντι, θα είναι οι προσωρινές συντάξεις και η οριστική σύνταξη. Όμως έχουμε ανακοινώσει άλλα εννέα μέτρα για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Έχουμε φτάσει στα τέλη του ’20, στις 16-18.000 απονομές το μήνα. Όμως για να ξεπεραστεί το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν πάνω από 30.000 απονομές το μήνα.»

Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε επίσης ότι κάθε μήνα προστίθενται 12-14.000 νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης.

Για τους 300.000 συνταξιούχους που περιμένουν τα αναδρομικά, λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εντός των ημερών εκδίδεται και η σχετική απόφαση. «Έτσι θα υπάρχουν στοιχεία για να προχωρήσει η καταβολή τους. Δεν μπορώ όμως να σας πω συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όμως θα προηγηθεί η καταβολή των εθνικών συντάξεων και στη συνέχεια η καταβολή των αναδρομικών λόγω επανυπολογισμού.» Πρακτικά, αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση, αφού το αρχικό σενάριο ήθελε ότι τα ποσά αυτά θα είχαν καταβληθεί έως το τέλος του 2020. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εργασίας μετέφερε κατά ένα τρίμηνο τη διαδικασία. Τώρα, με δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη δεν αναμένεται να καταβληθεί πριν από το Μάιο, αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, θα δοθούν στο τέλος του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, το νωρίτερο…

«Όπου υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είμαστε κράτος δικαίου και θα τις εφαρμόσουμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σχετικά με τις προσφυγές που έχουν γίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Απέφυγε όμως (και πάλι) να αναφερθεί στο λόγο που ο προκάτοχός του, Γιάννης Βρούτσης, με υπουργική απόφαση, ερμήνευσε κατά το δοκούν περσινή απόφαση του ΣτΕ και έτσι, δόθηκαν αναδρομικά (για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016), μόνο σε 1 εκατ. συνταξιούχους!

Για τους άνεργους και την όποια ενίσχυσή τους, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έχει υπάρχει «το ισχυρότερο πακέτο στήριξης που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια». «Παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, βλέπουμε πώς θα πάει η πανδημία και, ανάλογα με την πορεία της, θα λάβουμε και καινούργια μέτρα».

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι υπάρχει «μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τον ευχάριστο για μία βδομάδα και να το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να κάνουμε νοικοκυριό». Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι στο υπουργείο δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ούτε θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Δύο τα ζητήματα που υπάρχουν: Το πρώτο να δώσουμε τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων και το δεύτερο να κάνουμε το άνοιγμα στους νέους, με την αλλαγή στις επικουρικές συντάξεις, δημιουργώντας έναν ατομικό κουμπαρά».