Ποιες είναι οι χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν επειδή ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα λογισμικό!

Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν στα συρτάρια των ασφαλιστικών Ταμείων, επειδή ακόμα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν έχει τα κατάλληλα προγράμματα (λογισμικό, δηλαδή), ώστε να γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων, με τους δικαιούχους να περιμένουν ακόμα και χρόνια την οριστική σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, κατά το 25ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, οι περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού αφορούν σε:

α) Αυτές με παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

β) Αιτούντες προς συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα).

γ) Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.

δ) Αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ.

ε) Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

στ) Διαδοχική ασφάλιση, όπου ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση συντάξεως.

ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Τέλος, θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές, μετά και την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Μαΐου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 75.000 κύριες χωρίς προσωρινή σύνταξη.
  • 100.000 επικουρικές.
  • 36.000 εφάπαξ.