Χριστοφιλοπούλου: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το ΛΕΠΕΤΕ

Επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Εργασίας για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), κατέθεσε χτες η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στην ερώτησή της η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι «το πρόβλημα της βιωσιμότητας είναι άμεσο και επιτακτικό», προσθέτοντας ότι «η διοίκηση της Τράπεζας αμφισβητεί τον βασικό ισχυρισμό των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ότι υπέχει η ίδια ευθεία νομική υποχρέωση χρηματοδότησης των τυχόν ταμειακών ελλειμμάτων και αναγκών του ΛΕΠΕΤΕ. Ήδη έχει αποστείλει δύο επιστολές με τις οποίες επισείει τον κίνδυνο της διακοπής της χρηματοδότησης των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ στο άμεσο μέλλον».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου αποδίδει ευθύνες και στο υπουργείο, σημειώνοντας ότι «το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, δεν οφείλεται μόνο στην σταθερά αρνητική στάση της Τράπεζας, αλλά και στην παρελκυστική στάση του υπουργείου Εργασίας.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παρακολουθεί ατάραχη την επιδείνωση του προβλήματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυτόματη συμφωνία των μερών θα ήταν η βέλτιστη λύση. Όσο αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως, η κυβέρνηση έχει χρέος α) να δημιουργήσει τις συνθήκες για την εξεύρεση λύσης και β) να μην επιτρέψει την φτωχοποίηση των 16.500 συνταξιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι».

Και συμπληρώνει ότι «η λύση προϋποθέτει ουσιαστικό, απροκατάληπτο διάλογο. Η Διοίκηση της Τράπεζας οφείλει να προσέλθει καλόπιστα σε αυτόν και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα τόσο της επικουρικής ασφάλισης όσο και των παροχών υγείας και πρόνοιας».

Και η επίκαιρη ερώτηση καταλήγει: «Επειδή, η κυβέρνηση, η οποία σώρευσε δεινά στις Ελληνικές Τράπεζες και τις παρέδωσε στον έλεγχο της τρόικας και των ξένων funds, δεν μπορεί να παίζει άλλο τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ερωτάστε:

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να πιεστεί η διοίκηση της τράπεζας να προσέλθει στον διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των παροχών επικούρησης και υγειονομικής περίθαλψης;

2. Ποιες εναλλακτικές λύσεις θα προκρίνετε προκειμένου να αποτραπεί η βίαιη φτωχοποίηση των συνταξιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;».