Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι το 2019

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες από το υπουργείο Εργασίας (δείτε αναλυτικά εδώ), ενώ εντάσσονται στην ασφαλιστική κάλυψη – ικανότητα κάποιες επιπλέον κατηγορίες πολιτών, ωστόσο, προβλέπεται ότι από την 1η/3/2019 αυξάνεται για τους μισθωτούς το όριο ασφάλισης, ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από το Μάρτιο του 2019 ο μισθωτός για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να έχει 75 ημέρες ασφάλισης, από 50 που ήταν το όριο μέχρι σήμερα, γεγονός που σε συνθήκες κρίσης, γιγάντωσης της ανεργία και της μερικής απασχόλησης απειλεί να «πετάξει» εκτός καλύψεων χιλιάδες εργαζόμενους.

Το απόσπασμα της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας

Την έντονη διαμαρτυρία του για την τροπολογία εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), καταγγέλλοντας «την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας που αφορά στην αύξηση του ορίου ημερών ασφάλισης για τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις. Από 1ης Μαρτίου του 2019 οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν 75 ημέρες ασφάλισης, αντί 50 που ίσχυε έως τώρα».

Σύμφωνα με το ΕΚΑ, «αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν ανασφάλιστοι, αφού όσοι έχουν λιγότερα ένσημα δεν θα έχουν τις πλήρεις καλύψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Το ΕΚΑ «καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αυξάνεται ραγδαία, να αυξάνουν το όριο των ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δείτε εδώ την τροπολογία