Όλα τα «θολά» σημεία της εξαγγελίας Χατζηδάκη για χορήγηση εθνικής σύνταξης, αντί προσωρινής

Η εξαγγελία Χατζηδάκη προφανώς είχε σκοπό να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης, που μάταια περιμένουν 2-3 χρόνια για να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Η χορήγηση ενός μέρους της σύνταξής τους άμεσα, που θα ισούται με την εθνική, δηλαδή 384 ευρώ το μήνα, ασφαλώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Αποτελεί όμως μια στήριξη για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι εν μέσω κρίσης, αναγκάζονται να δανείζονται για να επιβιώσουν, μιας και η Πολιτεία αργεί τραγικά να τους καταβάλλει τη σύνταξή τους.

Ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης προέβη στη συγκεκριμένη εξαγγελία, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ. Ζητούμενο αποτελεί τώρα, το πώς θα χορηγηθεί αυτή η παροχή «ανάσα» για χιλιάδες εγκλωβισμένους δικαιούχους συντάξεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν το μέτρο αυτό να έχει συζητηθεί εκτενώς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο υπουργείο Εργασίας, πριν από μία εβδομάδα. Από τον e-ΕΦΚΑ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα ποσά αυτά θα μπορούν να δοθούν στους δικαιούχους έως τα τέλη Μαρτίου. Επίσης, από την παρέμβαση αυτή, θα προκύψουν έως 60.000 ωφελούμενοι. Άρα, με δεδομένο ότι είναι τουλάχιστον 170.000 εκείνοι που αναμένουν κύρια σύνταξη και συνολικά φτάνουν τις 420.000 οι εκκρεμότητες, αν προστεθούν και οι επικουρικές, τα εφάπαξ και η παράλληλη ασφάλιση, γίνεται αντιληπτό ότι ένα μέρος των δικαιούχων θα καλυφθεί από το εν λόγω μέτρο. Αυτός είναι και ο λόγος, που το όριο των 62 ετών, θα μπορεί να τροποποιηθεί εάν πρόκειται για συνταξιούχους με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ειδικά εάν πρόκειται για δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας.

Ζητούμενο όμως αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετα «εργατικά χέρια» για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, που αυτή την στιγμή στον e-ΕΦΚΑ δεν υπάρχουν. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι εκφράστηκαν διαφωνίες από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού εκτιμάται ότι με το μέτρο αυτό, ίσως προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην ήδη «πονεμένη» διαδικασία απονομής συντάξεων… Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί και από τυχόν αβλεψίες του συστήματος. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο, από τις αιτήσεις που υποβάλλονται για απονομή σύνταξης, ένα 20% απορρίπτονται, καθώς διαπιστώνεται ότι οι δικαιούχοι δεν πληρούν τα κριτήρια (πχ όριο ηλικίας, χρόνια προϋπηρεσίας). Άρα τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι θα συμβεί για δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά, θα πάρουν και τα 384 ευρώ επί σειρά μηνών, αλλά στο τέλος θα απορριφθεί η αίτησή τους για συνταξιοδότηση! Εκεί, καλά πληροφορημένες πηγές, κάνουν λόγο για διαδικασία συμψηφισμού που θα πρέπει να γίνει σε σχέση με μελλοντικές δικές τους αξιώσεις…