120 δόσεις: Γιατί δεν «περπατάει» η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

«Η χρονική διάρκεια της ρύθμισης είναι μεγάλη. Αυτή είναι βασική αιτία που δεν έχει την ανταπόκριση που θα περιμέναμε». Αυτή η τοποθέτηση προέρχεται από κορυφαίο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, που διαπιστώνει στην πράξη ότι η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Του Χάρη Δημητρίου

Το γεγονός ότι η ρύθμιση παραμένει ενεργή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχει ένα… εύρος ζωής άνω των τεσσάρων μηνών, εκτιμάται ότι δεν βοηθάει ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά των οφειλετών. Παρά το γεγονός ότι το δέλεαρ των 120 δόσεων, σε συνδυασμό με τις μειώσεις τόσο στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής (προαιρετικά), όσο και στις προσαυξήσεις και τους τόκους (υποχρεωτικά), θα μπορούσαν να ωθήσουν μαζικά τους οφειλέτες στο να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί.

«Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τους αυτοαπασχολούμενους. Η καθυστέρηση στον υπολογισμό της οφειλής από τα Ταμεία, επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά». Είναι γεγονός ότι έχει υπολογιστεί πως για το ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, οι καθυστερήσεις φτάνουν το δεκαήμερο. Είναι όμως υψηλότερες για τα ταμεία των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και των νομικών (ΤΑΝ).

Ακόμα και έτσι, πάντως, με συμπληρωμένο ένα μήνα που βρίσκεται σε ισχύ, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 43.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 18.000 είναι επιχειρήσεις. Συνολικά, έχει ρυθμιστεί ένα ποσό χρέους που προσεγγίζει τα 770 εκατ. ευρώ και έπεται και συνέχεια. Από αυτά τα 550 εκατ ευρώ προέρχονται από χρέη επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούσαν σε μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών (19.000) και των αγροτών (3.800 μόλις).

Ειδικά για τους μη μισθωτούς, ένα πρόσθετο πρόβλημα προκύπτει από τη μη εκκαθάριση των εισφορών για τα εισοδήματα του 2017 και του 2018. Στο ΚΕΑΟ έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα και για τα δύο έτη και θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στα ποσά που έχουν ήδη προκύψει ως μηνιαίες δόσεις.

Όμως και αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί αποτρεπτικά…