120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία: «Χαμηλή πτήση» για τη ρύθμιση οφειλών

Συνεχίζεται η «χαμηλή πτήση» της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το δέλεαρ των 120 δόσεων δεν έχει ώς τώρα την ανταπόκριση που θα περίμενε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και επικρατεί προβληματισμός για το ποιο θα είναι και εάν θα υπάρξει, τελικά, όφελος για τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Έως τώρα, μετά από δυόμιση μήνες που η ρύθμιση είναι ενεργή, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Φορέας δείχνουν ότι μόλις 95.602 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Το συνολικό χρέος που ρυθμίστηκε φτάνει το 1,514 δισ. ευρώ, όταν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει βεβαιώσει χρέη άνω των 35 δισ. ευρώ! Με δεδομένο ότι η ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και ο άτυπος στόχος των 5 δισ. ευρώ ρυθμισμένων χρεών, φαντάζει να απομακρύνεται…

Από το σύνολο των οφειλετών που επέλεξαν να ρυθμιστούν, οι 35.473 είναι νομικά πρόσωπα, που τακτοποίησαν χρέος ύψους 1,058 δισ. ευρώ.

Στον ΕΦΚΑ, από όλες τις ενεργές ρυθμίσεις, είχαν καταφέρει να εισπράξουν έως τα τέλη Ιουνίου 668 εκατ. ευρώ (πάγια ρύθμιση, 120 δόσεις). Όμως, αρμόδια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Αιτία είναι οι πολλές ευνοϊκές διατάξεις που περιέχονται στη ρύθμιση, όπως είναι η μείωση των προστίμων, η μείωση ακόμα και επί του αρχικού κεφαλαίου, που όμως δεν έχουν πετύχει να στρέψουν μαζικά το ενδιαφέρον των οφειλετών σε αυτή. «Μέχρι και το επιτόκιο μειώθηκε, αλλά η ανταπόκριση παρέμεινε περιορισμένη», λένε αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το βέβαιο είναι ότι από το αποτέλεσμα της ρύθμισης θα κριθεί εν πολλοίς και το πρόσημο του ΕΦΚΑ στο τέλος της χρονιάς. Αιτία είναι ότι αρκετοί οφειλέτες έχουν εγκαταλείψει την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισόδου στη ρύθμιση. Αν, τελικά, επιλέξουν να μην ρυθμίσουν το χρέος τους, τότε τα έσοδα είναι πιθανό να πάρουν την κατιούσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για την ελληνική οικονομία…