120 δόσεις: Κρίσιμο 15νθήμερο για τη ρύθμιση – Πώς θα ενταχθούν όσοι δεν μπόρεσαν να κάνουν εκκαθάριση οφειλής

Κρίσιμο θεωρείται, για το υπουργείο Εργασίας, το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει και τυπικά η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία. Η περίφημη ρύθμιση των 120 δόσεων, έχει ως τώρα καταφέρει να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της, λίγο περισσότεροι από 120.000 οφειλέτες. Το συνολικό χρέος που έχει «τακτοποιηθεί», υπερβαίνει τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του ΕΦΚΑ έχουν μπει λίγο παραπάνω από 130 εκατ. ευρώ «φρέσκο χρήμα».

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να πειστούν οι οφειλέτες να παραμείνουν εντός ρύθμισης κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό θα σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους, μαζί φυσικά με τις τρέχουσες εισφορές. Έτσι, θα μπορέσει ο ΕΦΚΑ να διαπιστώσει στην πράξη ότι αυξάνονται τα έσοδά του σε βάθος μηνών και να πετύχει στο τέλος της χρονιάς να καταγράψει θετικό πρόσημο, δηλαδή, πλεόνασμα.

Έως τώρα η ρύθμιση που «τρέχει» επί ένα τετράμηνο, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Με δεδομένο ότι τα χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση υπερβαίνουν, επίσημα, τα 35 δισ. ευρώ, μοιάζει «σταγόνα στον ωκεανό» να έχει εισπραχθεί το… 0,3% της συνολικής οφειλής!

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας, ακριβώς για να δώσει ώθηση στη ρύθμιση, έστω και την «τελευταία στιγμή», προωθεί ρύθμιση μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους υπήρχε αδυναμία στην εκκαθάριση της οφειλής τους. Στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση, ακόμα και με μια απλή αίτηση στον ΕΦΚΑ. Ο τελικός προσδιορισμός της οφειλής του ενδιαφερόμενου, θα μπορεί να πραγματοποιείται σε «δεύτερο χρόνο», πιθανότατα έως το τέλος του έτους. Έτσι, ούτε οι οφειλέτες που ενδιαφέρονται θα χάσουν την προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση, ούτε ο ΕΦΚΑ θα χάσει την ευκαιρία να «τακτοποιηθεί» ένα σημαντικό μέρος από το χρέος του.

Πάντως, η ρύθμιση περιλαμβάνει εκπτώσεις τόσο επί των προσαυξήσεων και επί των προστίμων, όσο και επί της αρχικής οφειλής. Θα θεωρηθεί επιτυχημένη εάν καταστεί εφικτό να ενταχθούν ποσά χρεών, που θα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.