120 δόσεις: Μειώνεται το επιτόκιο στη ρύθμιση για χρέη στα Ταμεία

Μείωση του επιτοκίου από το 5% που είναι σήμερα, στο 3%, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία. Η συγκεκριμένη ευνοϊκή παρέμβαση για τους οφειλέτες, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων της χώρας.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θέλει να δώσει τη δυνατότητα η ρύθμιση οφειλών που θα βρίσκεται σε ισχύ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Η μείωση του επιτοκίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε οι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση, με συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ, αλλά και να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που έχουν υπερβεί το τεράστιο ποσό των 35 δισ. ευρώ…

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων που αποτέλεσε εμβληματική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, δίνει το δικαίωμα για «κούρεμα» της βασικής οφειλής σε ποσοστό άνω του 50%. Επίσης, προσφέρει έκπτωση κατά 85% σε προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, έτσι ώστε το τελικό ποσό οφειλής να είναι αισθητά μικρότερο από το αρχικό. Η ελάχιστη δόση για τους οφειλέτες είναι 50 ευρώ το μήνα, ενώ ειδικά για τους αγρότες με χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι μόλις 30 ευρώ.

Με άλλη διάταξη στο ίδιο σχέδιο νόμου θα θεσμοθετείται η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) για όλους τους πολίτες στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ (Μητρώο Πολιτών) όλης της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της ψηφιακής σύνταξης, μέτρο που επίσης έχει προαναγγείλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στοχεύει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις χιλιάδες εκκρεμείς απονομές συντάξεων.