120 δόσεις: Πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν μπει στη ρύθμιση

Οι οφειλέτες προς τα Ταμεία δεν συμμερίζονται τις ενστάσεις της Κομισιόν για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και σπεύδουν μαζικά να την αξιοποιήσουν.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι, με συμπληρωμένες δύο εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 60.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν επιλέξει τη λύση της ρύθμισης για να απεμπλακούν από το χρέος τους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι μέσα σε 15 ημέρες ρυθμίστηκαν χρέη 500 εκατ. ευρώ από 48.700 μη μισθωτούς αλλά και από 11.300 εργοδότες. Οι τελευταίοι ρυθμίστηκαν απευθείας μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με αρκετούς εξ αυτών να επιλέγουν την εφάπαξ εξόφληση. Μέσω αυτής της διαδικασίας στον ΕΦΚΑ έχει εισρεύσει έσοδο που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ έως τώρα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι, από το σύνολο όσων επέλεξαν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχουν 2.500 για τους οποίους εκκρεμεί αίτηση απονομής της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι απεγκλωβίζονται μέσω της ρύθμισης και θα μπορέσουν αφενός να ξεχρεώσουν την οφειλή τους, αφετέρου να λάβουν τη σύνταξή τους…

Συνολικά, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων έχουν «τσεκάρει» αυτό το 15νθήμερο πάνω από 280.000 επισκέπτες, αριθμός που δείχνει ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο. Πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, άλλωστε, αφού μέσω της ρύθμισης το χρέος των ασφαλισμένων μειώνεται σημαντικά και έτσι η αποπληρωμή του καθίσταται συμφέρουσα διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέλυσε ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προ διημέρου στην ΕΡΤ. Έστω ασφαλισμένος με χρέος 78.000 ευρώ, ο οποίος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία εκκρεμεί. Με την ένταξή του στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο ασφαλισμένος του συγκεκριμένου παραδείγματος μειώνει την οφειλή του στις 17.000 ευρώ. Θα λάβει σύνταξη 600 ευρώ και θα καταβάλλει κάθε μήνα 160 ευρώ για να εξοφλήσει το χρέος του…

Διαβάστε και: